Directorul şi directorul adjunct al Serviciului Public Local de Termoficare Braşov şi doi administratori de firme au fost reţinuţi de DNA într-un dosar vizând atribuirea ilegală a unor contracte de lucrări şi de servicii, cu un prejudiciu de peste un milion de lei. Directorul general este acuzat de luare de mită după ce ar fi primit de la administratori de firme două mașini, o trotinetă electrică, dar și bunuri cumpărate prin licitaţie de la o firmă din Stuttgart.

Sediul DNAFoto: Victor Cozmei / HotNews.ro

DNA a anunțat, vineri, reținerea următoarelor persoane:

 • Mircea Ionuț Marin, la data faptelor şi în prezent director al Serviciului Public Local de Termoficare (S.P.L.T.) Braşov pentru abuz în serviciu în formă continuată (cinci acte materiale), folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, luare de mită, în formă continuată (două infracţiuni), trafic de influenţă și cumpărare de influenţă.
 • Gheorghe Corboș, la data faptelor şi în prezent director adjunct al Serviciului Public Local de Termoficare Braşov, pentru abuz în serviciu, în formă continuată (cinci acte materiale), folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.
 • Persoană fizică fără calitate specială, administrator al unei societăţi comerciale, pentru complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată (cinci acte materiale) și dare de mită în formă continuată.
 • Persoană fizică fără calitate specială, administrator al unei societăţi comerciale, pentru dare de mită în formă continuată.
 • De asemenea, în acest dosar a fost plasată sub control judiciar pentru 60 de zile Mihaela Elena Mesaroș, şef al Serviciului Administrativ din cadrul Serviciului Public Local de Termoficare Braşov, pentru complicitate la abuz în serviciu.

Acuzațiile aduse de procurori:

În perioada iunie - noiembrie 2022, Marin Ionuț Mircea, în calitate de director al Serviciului Public Local de Termoficare Brașov și în înțelegere cu Gheorghe Corboș, în calitate de director adjunct al aceluiași serviciu, ar fi dispus și coordonat derularea formală a mai multor proceduri de achiziție directă publicate în SEAP, prin care ar fi favorizat câștigarea mai multor contracte de lucrări și servicii de către firmele implicate în acest dosar.

Procedurile de achiziții publice ar fi vizat contractarea următoarelor lucrări:

 • Lucrări de reparație curente – manoperă și materiale aferente la Obiectiv S.P.L.T.;
 • Lucrări revizii centrale termice, puncte termice (CT, PT);
 • Lucrări de întreținere terase acoperiș;
 • Servicii de mentenanță/reparații instalații electrice;
 • Lucrări de hidroizolații și reparații la două puncte centrale termice.

Referitor la atribuirea contractului „Lucrări revizii CT, PT”, Mihaela-Elena Mesaroș, știind despre înțelegerea frauduloasă dintre Marin Ionuț Mircea, Gheorghe Corboș și administratorul uneia dintre societățile comerciale, i-ar fi ajutat pe aceștia prin redactarea unei adrese în numele societății comerciale ce conținea o ofertă întocmită pentru a fi luată în considerare în procedura de atribuire a contractului respectiv.

Prin aceste demersuri, Marin Ionuț Mircea și Gheorghe Corboș ar fi cauzat prejudicierea bugetului Serviciului Public Local de Termoficare Brașov cu suma totală de 1.167.038 lei, concomitent cu asigurarea unui folos necuvenit în cuantumul valorii fiecărui contract încheiat pentru firmele menționate.

În aceeași perioadă, Marin Ionuț Mircea și Gheorghe Corboș i-ar fi furnizat iadministratorului uneia dintre firme informații confidențiale referitoare la procedurile de achiziție directă care urmau să aibă loc (informații vizând tipul lucrării, valoarea, locația), în scopul atribuirii nelegale a contractelor către societățile pe care acesta le administra în fapt.

În perioada iunie – noiembrie 2022, Marin Ionuț Mircea, ar fi cerut și primit de la reprezentanții unei alte sfirme foloase necuvenite constând în:

 • un autoturism VW Touareg, evaluat la suma de cel puțin 25.500 euro, ce ar fi fost dat spre folosire de către unul dintre reprezentanții societății comerciale, autoturism care ar fi folosit și în prezent de inculpatul Marin Ionuț Mircea;
 • mai multe panouri solare/fotovoltaice pentru a fi montate la locuința acestuia;
 • o trotinetă electrică;
 • alimentarea autoturismului VW Touareg cu combustibilul necesar parcurgerii rutei Brașov – Istanbul și retur;
 • transportarea gratuită a mai multor obiecte voluminoase cu un autovehicul al societății comerciale.

Toate aceste bunuri și servicii ar fi fost pretinse și primite de Marin Ionuț Mircea în legătură cu derularea unui contract încheiat între S.P.L.T. Brașov și respectiva societate comercială, al cărui termen a fost prelungit la începutul anului 2023 până în data de 30.04.2023 și a cărui valoare a fost stabilită la suma de 7.899.159,66 lei.

În perioada iunie – decembrie 2022, Marin Ionuț Mircea ar fi pretins și primit de la administratorul unei firme un autoturism Dodge RAM (aflat în proprietatea acesteia), evaluat la suma de 48.500 euro, precum și plata prin intermediul aceleiași societăți comerciale, în data de 02.12.2022, a unor bunuri achiziționate prin licitație de către inculpat de la o firmă din orașul Stuttgart, Germania, pentru câștigarea și desfășurarea în bune condiții a contractelor de lucrări enumerate anterior.

În 1 iulie 2022, Marin Ionuț Mircea, i-ar fi promis unei persoane fizice că va interveni pe lângă președintele clubului de fotbal FC Brașov pentru a-l primi în echipa clubului pe fiul acestuia, solicitându-i în contrapartidă ca acesta să intervină pe lângă un funcționar vamal din cadrul Direcției Regionale Vamale Brașov, asupra căruia pretindea că are influență, pentru ca acest funcționar să urgenteze eliberarea codului EORI (numărul de înregistrare și identificare a operatorilor economici), necesar pentru primirea de către Marin Ionuț Mircea a unui colet expediat din Statele Unite ale Americii.