Republicanii din Camera Reprezentanților au atacat din nou miercuri familia Biden, susținând că fiul președintelui, Hunter, a primit mai mult de un milion de dolari de la o companie controlată de un om de afaceri român în perioada în care Joe Biden era vicepreședinte, scrie Axios.

Republicanii acuză membri ai familiei Biden că „au făcut trafic de influență pentru a se îmbogăți”Foto: CQ-Roll Call / ddp USA / Profimedia

Congresmenii republicani au scos în evidență o serie de tranzacții financiare pentru a sugera că familia președintelui american a făcut „trafic de influență”, adică s-au folosit de numele lui Joe Biden (care era vicepreședintele lui Barack Obama la acea vreme) pentru a primi bani de la cetățeni români și chinezi.

Memorandumul prezentat miercuri de președintele Comisiei de supraveghere a Camerei Reprezentanților, James Comer (R-Ky.), nu a inclus nicio dovadă că Joe Biden a acționat în mod necorespunzător.

Numele lui Puiu Popoviciu, în centrul scandalului politic

Memorandumul lui Comer a scos în evidență mai multe tranzacții din 2015 până în 2017 cu o companie deținută de omul de afaceri român Gabriel Popoviciu - tranzacții efectuate printr-un intermediar, care a direcționat apoi banii către Hunter Biden și alți membri ai familiei Biden.

​​Hunter Biden, fiul președintelui SUA, a fost angajat de Puiu Popoviciu în 2016 pentru a-l scăpa de dosarul de corupție instrumentat de DNA, pentru aceasta folosindu-se de contactele tatălui său, pe atunci vicepreședinte, și ale unui Louis Freeh, fost șef al FBI.

Hunter Biden, un avocat, a fost angajat în 2015 de Popoviciu, care era urmărit de procurorii anticorupție din România. Popoviciu a fost condamnat definitiv la 7 ani de închisoare în anul 2017, dar nu a ajuns în penitenciar, fiind în Marea Britanie.

Republicanii acuză familia Biden că a primit 10 milioane de dolari

Congresmeni republicani au declarat miercuri că membri ai familiei preşedintelui american Joe Biden şi asociaţi ai lor au primit într-un mod total lipsit de transparenţă aproape 10 milioane de dolari din partea unor companii străine, în special chineze şi române, a transmis și AFP şi EFE, preluate de Agerpres.

Aceste acuzaţii se înscriu într-o campanie mai veche ce vizează afacerile controversate ale lui Hunter Biden, fiul preşedintelui democrat, notează France Presse.

Dreapta îl acuză pe Hunter Biden că a profitat de numele şi de agenda de relaţii a tatălui său, când acesta era vicepreşedinte al lui Barack Obama (2009-2017), pentru a încheia contracte dubioase în mai multe ţări, continuă sursa citată.

Într-un raport publicat miercuri, congresmenii republicani din cadrul unei comisii parlamentare însărcinate să supervizeze executivul afirmă că şi alţi membri ai familiei, printre care fratele sau nora preşedintelui, au făcut afaceri în China sau în România.

Congresmenii se bazează pe extrase de cont obţinute datorită atribuţiilor de a ancheta ale comisiei lor şi explică faptul că apropiaţi a lui Joe Biden au înfiinţat o reţea nebuloasă de firme pentru a disimula originea fondurilor.

Bani veniți din China, România, Ucraina, Mexic, Oman și Kazahstan

Potrivit EFE, una dintre aceste firme, Robinson Walker, înfiinţată în 2008, a primit 3 milioane de dolari de la compania Cypriot, controlată de omul de afaceri român Gabriel Popoviciu, condamnat definitiv în România, în 2017, la 7 ani de închisoare în dosarul Ferma Băneasa.

Numai în 2017, potrivit calculelor, companii chineze au transferat către familia Biden şi către labirintul său de companii „milioane de dolari". Această cifră nu include şi plăţile dinspre Ucraina, Mexic, România, Oman, Kazahstan şi alte afaceri pe care comisia le semnalează de asemenea în această anchetă, scrie EFE.

„Lipsa de transparenţă ce înconjoară afacerile familiei Biden în străinătate pune probleme importante pentru securitatea naţională", susțin congresmenii republicani.

„Pe când vicepreşedintele Biden dădea României lecţii de etică şi împotriva corupţiei, Hunter Biden primea (...) peste un milion de dolari din partea unei companii controlate de un român acuzat de corupţie", exemplifică parlamentarii americani în raportul de miercuri.

Raportul lor nu impută nicio acţiune ilegală lui Biden şi nu stabileşte nicio legătură directă cu preşedintele american. Însă, în cadrul unei conferinţe de presă, congresmanul Byron Donalds s-a declarat convins că „Joe Biden era la curent".

Ce spun democrații și Casa Albă

Într-un comunicat, congresmenii democraţi din cadrul comisiei îşi acuză colegii republicani că „au ales informaţii eronate".

În ceea ce priveşte Casa Albă, ea a apreciat drept „absurd" să fie acuzat Joe Biden că serveşte intereselor Chinei, „în baza unor acuzaţii nefondate şi atacuri personale", însă fără a intra în detalii.

Afacerile şi escapadele lui Hunter Biden, care a suferit multă vreme de o dependenţă de droguri, constituie o „verigă slabă" pentru Joe Biden, care, la 80 de ani, a anunţat de curând că va candida pentru un nou mandat în 2024.

Însă preşedintele nu l-a abandonat niciodată pe Hunter Biden.

„Fiul meu nu a făcut nimic rău, eu am încredere în el", a declarat Joe Biden la începutul lui mai, chiar dacă acesta din urmă este ameninţat de o anchetă a justiţiei federale pentru fraudă fiscală.