Alegerea unei mașini de spălat noi poate fi o sarcină destul de intimidantă. În afară de specificațiile de bază oferite, cum ar fi capacitatea, setările și încărcarea frontală versus încărcarea superioară, există o aprovizionare nesfârșită de caracteristici speciale de luat în considerare. De exemplu, unele mașini de spălat oferă conectivitate inteligentă, astfel încât să poți monitoriza și controla aparatul de la distanță. Altele au dozare automată, astfel încât să nu mai fie nevoie să măsori detergentul pentru fiecare ciclu. Dacă ești dispus să plătești suficient, unele mașini de spălat îți vor recomanda chiar setările potrivite pentru petele specifice.

Caracteristici tehnice pe care să le iei în considerare atunci când cumperi o mașină de spălat rufeFoto: Unsplash.com

Pentru a te ajuta să navighezi prin toate acestea, am creat acest ghid despre lucruri de căutat atunci când cumperi o mașină de spălat. Vom începe cu o analiză detaliată a specificațiilor de bază oferite, precum și avantajele designului cu încărcare frontală și încărcare superioară. Vom acoperi și aspecte precum zgomotul și consumul de electricitate. În plus, vom aborda și unele dintre caracteristicile speciale demne de luat în considerare. La final, vei știi exact de ce fel de mașină ai nevoie și dacă ai nevoie și de un uscător de rufe.

1. Încărcarea frontală și încărcarea superioară

Aceasta este prima decizie pe care trebuie să o iei înainte de a te duce să cumperi o mașină de spălat nouă. Mașinile de spălat sunt disponibile în designuri cu încărcare frontală și încărcare superioară, iar fiecare are avantaje și dezavantaje. Deși ambele tipuri de mașini de spălat obțin același rezultat, ele se potrivesc de fapt unor audiențe complet diferite.

Mașinile de spălat cu încărcare frontală oferă în general rezultate mai bune în ceea ce privește curățarea, plus că pot fi mai economice în ceea ce privește spațiul dacă pot fi amplasate una deasupra celeilalte și pot avea rolul unei mașini de spălat slim. Acțiunea de rostogolire în timpul spălării este de fapt mai blândă cu hainele. Cu toate acestea, mașinile cu încărcare superioară sunt mai confortabile și mai convenabile în ceea ce privește încărcarea, deoarece nu trebuie să te apleci. Ciclurile de spălare sunt, de asemenea, mai rapide, iar acest design îți permite să preînmoi hainele înainte de spălare, ceea ce este util. Alegerea va depinde de preferințele tale specifice.

2. Capacitate

Capacitatea este un alt factor important care trebuie luat în considerare. Cu cât ai mai mult de spălat sau cu cât familia este mai mare, cu atât vei avea nevoie de o capacitate mai mare. Capacitatea echivalează în mod literal cu dimensiunea tamburului. Ține cont de faptul că, deși poți mereu să faci mai multe spălări pentru a face față încărcăturii de rufe, aceasta va costa inevitabil mai mult în ceea ce privește consumul de apă și electricitate. Și nu va ajuta mașina de spălat să țină mai mult, deci este mai bine să achiziționezi o mașină de spălat cu capacitate ideală încă de la început.

Dacă nu ești sigur, ia în considerare să vizionezi în persoană o selecție de modele și să compari dimensiunile tamburului înainte de a cumpăra.

3. Viteza de centrifugare

Viteza de centrifugare nu este primul lucru la care te gândești atunci când cumperi o mașină de spălat, dar totuși este importantă. Vitezele mari de centrifugare vor îndepărta eficient mai multă apă din haine la sfârșitul ciclului, ceea ce le va ajuta să se usuce mai repede. Pe de altă parte, vitezele mai mici de centrifugare sunt ideale pentru materiale delicate. Asigură-te că ai o gamă bună de viteze de centrifugare din care să poți alege, cu o valoare maximă între 1200 și 1600 RPM.

4. Consumul de energie electrică

Consumul de energie electrică este un factor esențial de luat în considerare, cu excepția cazului în care dorești să ai facturi mari de energie. Verifică și compară consumul anual estimat de energie electrică și caută modele care sunt certificate Energy Star.

Orice produs care poartă sigla Energy Star este în general cu 10-20% mai eficient energetic decât cele fără această certificare. Găsirea unei mașini de spălat care este mai eficientă energetic îți va economisi în mod eficient bani pe termen lung și este mai bună și pentru mediu.

5. Zgomot

Dacă nu vrei ca mașina ta de spălat să perturbe conversațiile de zi cu zi, zgomotul este un alt aspect de verificat. Mașinile de spălat pot produce mult zgomot, în special atunci când se învârt în etapele finale ale ciclului. Ca rezultat, ești restricționat în privința momentului în care o poți porni - nu vrei să facă gălăgie când ai oaspeți.

Cu toate acestea, unele mașini de spălat sunt atât de silențioase încât le poți porni dimineața devreme fără să trezești restul casei. Fii atent la modele cu "tehnologie silențioasă", precum și la reducerea vibrațiilor și ratingurile de zgomot pe care le poți compara.

Dacă mașina ta de spălat face mult zgomot pentru că se zguduie, nu ar trebui să facă asta și poate că e momentul să o repari sau să o schimbi.