Primarul din Chiajna (Ilfov), Mircea Minea, a fost trimis în judecată de către DNA pentru mai multe fapte de corupţie, fiind acuzat de finanţarea ilegală a clubului de fotbal Concordia, prin care ar fi provocat primăriei un prejudiciu estimat la aproape 45 de milioane de lei. Minea este unul dintre cei mai longevivi primari din România, fiind în funcție de peste 25 de ani.

Primarul din Chiajna, Mircea MineaFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

DNA a anunțat miercuri că Mircea Minea a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, în formă continuată, cu producerea de consecințe deosebit de grave.

Acuzațiile pe care procurorii i le aduc primarului din Chiajna

Conform DNA, în perioada 2007 – 2021, Mircea Minea, în calitate de primar al localității Chiajna, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu în sensul că:

  • „ar fi încheiat cu un club de fotbal mai multe contracte de finanțare nerambursabilă și ar fi dispus efectuarea de la bugetul local a unor plăți în valoare totală de 37.474.795 lei, în favoarea acelei formațiuni sportive.
  • ar fi închiriat aceluiași club două baze sportive respectiv bunuri din componența acestora (aflate în proprietatea publică a primăriei Chiajna), în schimbul unor chirii substanțial mai mici (ex. 100 lei/lună pentru baza sportivă și 7,65 euro/oră pentru stadion) decât chiria de piață și fără ca aceste demersuri să fi fost aprobate de către Consiliul local al comunei Chiajna sau să se fi realizat în urma desfășurării unor proceduri de licitație publică. Astfel, primăriei i-ar fi fost provocat un prejudiciu de 7.525.158 lei.
  • În cadrul clubului de fotbal respectiv, Minea a avut calitățile de membru fondator și președinte al consiliului director (aceasta din urmă până la data de 14.01.2015).
  • Prin aceste demersuri, Mircea Minea a cauzat Primăriei Chiajna un prejudiciu în valoare totală de 44.999.953 lei, sumă ce constituie totodată un folos material necuvenit pentru clubul sportiv respectiv”.

Primăria comunei Chiajna a comunicat că nu se constituie parte civilă în acest dosar.

Procurorii au dispus măsuri asigurătorii asupra a 22 de terenuri și imobile ale primarului, iar dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Ilfov.

Mircea Minea este în funcție de peste 25 de ani, la ultimele alegeri, din 2020, el fiind susținut de PSD-ALDE.