Românii care doresc panouri fotovoltaice pot aplica pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice, începând cu 19 mai, anunță ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos. Înscrierile persoanelor juridice, care au început pe 2 mai, sunt încă în derulare până la data de 12 mai.

Casa cu panouri fotovoltaiceFoto: HotNews / C.P.

Perioada de depunere a cererilor pentru persoanele fizice este 19 mai -26 iunie.

Documentele trebuie depuse în termen de 3 zile, în funcție programarea făcută pentru fiecare regiune.

Calendarul este următorul:

 • București Ilfov - 19, 22, 23 mai
 • Regiunea Centru ( judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu) - 24, 25, 26 mai
 • Regiunea Nord Est (judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui) - 29, 30, 31 mai
 • Regiunea Nord Vest (judeţele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Sălaj, Satu Mare şi Maramureş) - 6,7,8 iunie
 • Regiunea Sud Est ( judeţele Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Vrancea şi Tulcea) - 9, 12, 13 iunie
 • Regiunea Sud Muntenia ( judeţele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman) - 14, 15, 16 iunie
 • Regiunea Sud Vest ( judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea) - 19, 20, 21 iunie
 • Regiunea Vest ( judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş) - 22, 23, 26 iunie

De asemenea, printre beneficiari, anul acesta se numără și ONG-urile, asociațiile, și fundațiile care prestează servicii sociale, precum și parohii. Zilele rezervate înscrierilor unităților de cult sunt: 27, 28 şi 29 iunie.

Aplicațiile pot fi făcute pe o platformă digitală care poate fi accesată pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu.

Ministrul Barna Tánczos anunță că anul acesta vor fi acordate 75.000 de finanțări, 20.000 de lei pe candidat, iar bugetul proiectului este unul „fără precedent”, în valoare de 2 miliarde de lei.

Din 2 mai până acum sunt înscrise peste 250 de companii responsabile de instalarea panourilor solare și urmează să fie acreditate de Administrația Fondului pentru Mediu, a precizat el.

Procedura de urmat pentru Casa Verde Fotovoltaice

Persoanele interesate vor fi nevoite să creeze un cont în platforma proiectului și să depună în format digital următoarele documente:

 • Actul de identitate
 • Extrasul de carte funciară
 • Certificatul de atestare fiscală

Înscrierile vor fi validate prin intermediul emailului pe care l-au folosit la crearea contului. Aplicațiile trimise vor fi analizate de instalatorii acreditați de AFM după depunerea documentelor, iar în situația invalidării cererilor, fiecare participant va primi motivarea invalidității cererii.

Urmează termen de 90 de zile „în care noi vom publica lista cu toate firmele validate de AFM pentru a participa în cadrul acestui program, şi în acele 90 de zile, cetăţenii își pot alege oricare dintre acele companii”, a precizat Laurenţiu Neculaescu, de la Ministerul Mediului.

La finalul celor 3 luni aplicaţia se închide şi începe procesul de montare a panourilor, iar ultimul pas este decontul.

„Se realizează tot prin intermediul aplicaţiei. Instalatorul încarcă factura şi certificatul de racordare. Prin baza acestor două documente, AFM-ul şi-a asumat prin Ghidul de finanţare, un termen de maxim 60 de zile pentru decontul cererii de retragere”, a spus Neculaescu.