Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, se va afla într-o vizită oficială în Republica Moldova şi România, în perioada 9 - 11 mai, informează Reprezentanţa Comisiei Europene în România.

Adina Vălean Foto: Olivier Hoslet / AFP / Profimedia Images

Cu ocazia Zilei Europei, comisarul european Adina Vălean se va deplasa la Chişinău, unde va semna, împreună cu prim-ministrul moldovean, Dorin Recean, afilierea Republicii Moldova la Mecanismul pentru interconectarea Europei (MIE).

Acest nou acord va facilita accesul Republicii Moldova la fonduri europene pentru proiecte de infrastructură majore, în vederea îmbunătăţirii conectivităţii sale atât cu Europa, cât şi în interiorul ţării, precizează sursa citată.

Pe parcursul vizitei sale în Republica Moldova, Adina Vălean se va întâlni, de asemenea, cu preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, cu prim-ministrul Dorin Recean şi cu ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija.

Aceste întâlniri vor fi urmate de o conferinţă de presă şi de o conferinţă publică la Academia de Studii Economice din Republica Moldova, care se va axa pe importanţa conectării Republicii Moldova la Europa.

De asemenea, în zilele de 10 şi 11 mai, comisarul european Adina Vălean va merge în România pentru a vizita Portul Constanţa, unde va înmâna beneficiarilor români două granturi MIE de finanţare a acţiunilor de mobilitate militară, în prezenţa lui Sorin Grindeanu, vice-prim-ministru şi ministru al Transporturilor.

Cele două proiecte selectate se referă la proiectarea şi construirea podului de la Ungheni şi la modernizarea infrastructurii feroviare din Portul Constanţa - un punct de trecere esenţial în cadrul culoarelor de solidaritate UE - Ucraina.

Ulterior, va avea loc o conferinţă de presă comună a comisarului european Adina Vălean şi a ministrului Transporturilor Sorin Grindeanu la sediul Autorităţii Portuare Maritime din Constanţa.

De asemenea, în data de 11 mai, comisarul european Adina Vălean va mai susţine o conferinţă de presă, la Bucureşti, la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene în România. (Agerpres)