Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat că sunt probleme cu apa caldă în Bucureşti deoarece două din cele 4 CET-uri se află în revizie şi că recent a mai apărut o avarie, dar care va fi rezolvată în cel mult două zile, relatează News.ro.

Nicușor DanFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

„Sistemul de termoficare are două componente, producţia şi transportul. Ministerul Energiei se ocupă prin Elcen de producţie, noi ne ocupăm de transport. Pentru că instalaţia este veche, în cursul verii cele 4 mari CET-uri intră în revizie. În momentul ăsta sunt două din patru în revizie şi ar fi trebuit să funcţionăm cu două, cea din vest şi cea din sud. Din păcate, la CET Sud a apărut o avarie care durează cam de o săptămână şi din cauza asta ei au nişte cazane mai mici care furnizează cât de cât apă caldă, dar mult mai puţin decât ar furniza centrala în regim normal”, a afirmat primarul capitalei luni seara la B1 TV.

„Tot ce înseamnă Sectorul 2, 3, 4, ceea ce înseamnă 50 la sută din populaţie suferă de lipsa apei calde. Au remediat şi acum a apărut o nouă avarie, speranţa e că într-o zi, două, se remediază. În intervalul aprilie-octombrie trebuie ca cele 4 CET-uri să îşi facă reviziile”, a adăugat el.

Întrebat în ce măsură ne apropiem de remedierea ţevilor, Nicuşor Dan a explicat că deja în iarna care tocmai a trecut a fost mai bine din punctul de vedere al termoficării.

„Noi deja în iarna care a trecut am stat mai bine decât în iarna care a fost înainte şi asta o zic şi oamenii. Pe de altă parte, sunt şi cifre care ne spun că am pierdut mai puţină apă caldă. Asta înseamnă că presiunea a fost mai mare şi căldura a ajuns la toată lumea. Am avut cea mai geroasă iarnă, a fost luna februarie şi a fost o perioadă importantă din luna februarie în care nu au fost probleme cu sistemul de încălzire. A folosit foarte mult şi centrala pe care am pus-o în Titan. Suntem mai bine. N-o să mai fie această problemă când atât noi o să reparăm acele zone sensibile, cât şi Elcenul, cu bani europeni din fondul de modernizare, o să-şi modernizeze centralele de producţie. Din punct de vedere financiar situaţia e stabilă şi putem să facem planuri să accesăm fonduri europene”, a concluzionat Nicuşor Dan.

Când se pot aștepta bucureștenii la remedierea noilor probleme legate de apa caldă

Adriana Tudora, directorul ELCEN, a declarat luni după-amiaza pentru HotNews.ro că livrarea de apă ar trebui reluată în condiții normale la noapte, dacă CET Sud va fi pornit în cursul zilei și nu se vor înregistra noi probleme la turbină.

Totuși, asta nu înseamnă că bucureștenii vor avea apă caldă în toate zonele deficitare din această noapte.

Claudiu Crețu, directorul Termoenergetica, a declarat pentru HotNews.ro că situația se va îmbunătăți de marți, dar mai durează o zi-două până se ajunge la normal, deoarece pe țevi a rămas apă rece:

„Săptămâna trecută a fost o avarie la CET Sud, ea a fost remediată parțial, în acest moment este în curs de rezolvare. Revenirea parametrilor se poate face însă treptat, fiindcă în momentul în care apa din conducte este rece, revenirea nu se poate face imediat. Deci în acest moment parametrii sunt deficitari, apa este călâie, creștem progresiv temperatura astfel încât sperăm ca în una, două zile să revenim la normal”.

Întrebat dacă jumătate din bucureștenii racordați la termoficare sunt afectați doar din cauza avariei la CET Sud, acesta a răspuns că sunt și alte cauze, precum noi avarii și șantiere de modernizare a rețelei.