Fostul manager al Spitalului „Nicolae Malaxa” Florin Secureanu, condamnat luni definitiv la trei ani şi opt luni de închisoare, a fost găsit de poliţişti, luni seară, la locuinţa sa din Jibou, judeţul Sălaj, şi va fi încarcerat la Penitenciarul Satu Mare.

Florin SecureanuFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

„Astăzi, 8 mai, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj au primit un mandat de executare a pedepsei închisorii, emis pe numele unui bărbat, de 58 de ani. Curtea de Apel Bucureşti a emis pe numele acestuia un mandat de executare a unei pedepse privative de libertate, fiind condamnat la 3 ani şi 8 luni de închisoare, în regim de detenţie, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, sentinţă rămasă definitivă prin decizia din 8 mai 2023”, a transmis Poliția Română într-un comunicat.

„În urma activităţilor specifice desfăşurate de poliţişti, bărbatul a fost depistat, în urmă cu o oră, la locuinţa sa din localitatea Jibou”, a mai notat comunicatul remis presei, adăugând că bărbatul va fi dus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, urmând a fi transferat la Penitenciarul Satu Mare, în vederea executării pedepsei la care a fost condamnat.

Este vorba despre Florin Secureanu, condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la trei ani şi opt luni de închisoare pentru că ar fi făcut plăţi nelegale din fondurile unităţii sanitare către mai multe societăţi comerciale

Florin Secureanu a primit o pedeapsă mai mică la apel

În aprilie 2022, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Secureanu la 5 ani şi 10 luni de închisoare, el contestând decizia.

Curtea de Apel București a decis luni încetarea procesului penal faţă de Florin Secureanu pentru infracțiunile de abuz în serviciu în legătură cu plăţile făcute către SC Medical Provider SRL şi pentru abuz în serviciu în legătură cu plăţile făcute către PFS Stan Sorin deoarece în ambele cazuri a intervenit prescripţia răspunderii penale.

Instanța a decis contopirea unor pedepse, urmând ca Secureanu să execute 3 ani și 8 luni de închisoare, decizia fiind definitivă.

Curtea de Apel Bucureşti a decis obligarea lui Florin Secureanu şi a lui Ionuţ Valentin Tănase, reprezentantul firmei care făcea afaceri cu spitalul condus de Secureanu, la plata în solidar către Spitalul Clinic Nicolae Malaxa a sumei de 140.378,22 de lei reprezentând prejudiciul.

Acuzațiile pe care DNA i le-a adus lui Secureanu în acest dosar

Fostul manager al Spitalului ”Nicolae Malaxa” din Capitală Florin Secureanu a fost trimis în judecată de către DNA în septembrie 2020.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție l-au acuzat pe Florin Secureanu că şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu prevăzute de legislaţia primară, în sensul că, în calitate de manager al Spitalului Clinic Nicolae Malaxa din Bucureşti şi ordonator de credite, ar fi dispus, în perioada 2009 - 2016, efectuarea unor plăţi în cuantum total de 648.193 lei din fondurile unităţii sanitare către mai multe societăţi comerciale, printre care şi cele administrate de Ionuţ Valentin Tănase.

Este vorba de firmele SC Medical Provider SRL, SC Mastergamer Interactiv SRL, SC La Ursul Polar Servimpex SRL şi SC Prof Plast SRL.

Banii respectivi ar fi fost achitaţi atât în contextul unor operaţiuni comerciale care nu s-au derulat în realitate privind achiziţia unor produse şi servicii destinate unităţii medicale, cât şi pentru bunuri achiziţionate la preţuri şi de şase ori mai mari faţă de cele de achiziţie.

Florin Secureanu a mai fost trimis în judecată de DNA, în mai 2017, pentru săvârşirea infracţiunilor de delapidare - cinci fapte, dintre care una cu consecinţe deosebit de grave - şi luare de mită.