​Trei regiuni din Rusia au fost afectate de incendii de pădure, inclusiv în Siberia de vest, unde temperaturile au fost și cu peste 15 grade mai mult decât normalul. Incendiile de pădure au făcut ravagii în Siberia în ultimii ani, dar încep tot mai devreme în primăvară.

Incendiu de padureFoto: Casey O`Neill, Dreamstime.com

Anii trecuți incendiile începeau în iulie, apoi s-a trecut la iunie, iar în 2023 putem vorbi despre o mulțime de incendii încă de la început de mai.

Cel mai grav au fost afectate regiunile Tyumen și Kurgan, iar în regiunea Tyumen a fost decretată stare de urgență, 12 incendii fiind active, pe o suprafață totală de 2.700 ha.

Temperaturile au depășit +28 C la final de aprilie și +30 C la început de mai, iar în locuri nordice unde în mod normal ar fi 10 - 13 grade sunt în prezent peste 25 de grade zi de zi.

Pe 8 mai, maximele au depășit +30 de grade în Siberia, temperatură care se atingea destul de rar, și numai în iulie și august.

Și nopțile au fost calde: au fost locuri din Rusia Europeană, dar și din Siberia de vest, unde minimele nopții nu au scăzut la sub 15-18 grade.

Multe dintre incendii pornesc de la focurile aprinse de cei care fac grătar în pădure și sunt imposibil de stins, fiindcă nu există destule mijloace de intervenție și focurile izbucnesc în locuri izolate, unde vântul răspândește rapid focul.

Un om în vârstă de 49 de ani a murit în timp ce încerca să stingă un incendiu într-un sat din vestul Siberiei.

Autoritățile au anunțat că până luni au fost în total peste 154 de incendii în 18 regiuni, fiind afectată o suprafață de 93.000 ha.

Surse: AFP, Moscow Times

Sursa foto: Dreamstime.com