O primă serie de salvatori din cadrul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă (ISU) din Botoşani şi Suceava şi din Ucraina a început, luni, un stagiu de perfecţionare în comun pentru stingerea incendiilor de pădure.

PompieriFoto: Cateyeperspective | Dreamstime.com

Potrivit reprezentanţilor ISU Suceava, salvatorii se vor antrena în noul poligon de la Siret în perioada 8 - 12 mai.

Timp de cinci zile, zece salvatori din cadrul ISU Botoşani şi ISU Suceava se vor pregăti alături de zece pompieri din cadrul structurilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă ucrainene şi vor testa procedurile specifice de intervenţie, prin intermediul exerciţiilor cu tematică stingerea incendiilor de pădure.

Poligonul de antrenament pentru pregătirea de specialitate a salvatorilor din România şi Ucraina a fost finanţat de Uniunea Europeană, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate, Programul Operaţional Comun România - Ucraina 2014-2020, în cadrul proiectului BRIDGE.

Acesta asigură pregătirea la cele mai înalte standarde a personalului care execută misiuni de cercetare şi evaluare CBRN, stingere, acordare de prim ajutor calificat şi descarcerare, căutare şi salvare din medii ostile vieţii, precum şi altor structuri operative, pentru creşterea capacităţii motrice, armonizarea lucrului în echipă şi, totodată, creşterea eficienţei intervenţiei în situaţii de urgenţă.

Poligonul de pregătire are în dotare următoarele utilaje şi echipamente: casa de foc, containerul de foc, galerie de antrenament (labirint), macheta ”autoturism”, macheta ”cisternă”, machetă flashover şi backdraft, macheta ventilare, manechin ignifug (copil+adult), machetele poligon binom de stingere.

De asemenea, poligonul va fi dotat cu un detector gaz (analizor de gaze arse), utilizat pentru măsurarea gazelor: oxigen, monoxid de carbon, monoxid de azot, dioxidul de azot sau dioxid de sulf. Sursă foto: Dreamstime.com