Mai mulți urși au fost văzuți în ultimele 24 de ore pe străzile comunei Soveja din județul Vrancea, un animal sălbatic intrând inclusiv în bucătăria unor localnici în căutare de hrană. Autoritățile locale au descis să întreprindă o serie de acţiuni pentru hăituirea şi alungarea urşilor, potrivit primarului comunei, Ionuţ Filimon, transmite Agerpres.

UrsFoto: Franant / Dreamstime.com
  • „Am avut în ultimele 24 de ore mai multe 'vizite' ale urşilor la noi în comună. Au intrat inclusiv în bucătăria casei unor localnici care, din fericire, nu erau acasă. Fenomenul acesta a luat amploare şi nu ştim în ce măsură putem să îl mai stăpânim.
  • Am luat decizia de a convoca Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă, cu reprezentanţi ai Poliţiei, Ocolului Silvic, Jandarmeriei, medic veterinar. Astăzi, la ora 22,00, o să începem o primă acţiune de hăituire şi alungare.
  • Lucrurile au scăpat de sub control. Ei ar trebui extraşi, dar la acest moment decizia nu stă la noi. O să cer o audienţă la ministru, să vedem ce putem face. Nu putem să facem decât acţiuni de alungare la acest moment, dar ei revin mereu, în căutare de hrană”, a declarat primarul Ionuţ Filimon.

Edilul susţine că oamenii sunt îngrijoraţi de prezenţa tot mai mare a urşilor în apropierea zonelor locuite, mai ales că există posibilitatea ca aceştia să devină agresivi.

„Oamenii sunt destul de speriaţi de prezenţa tot mai mare a urşilor în interiorul localităţii. Nu este doar un singur urs care vine în ultimul timp la noi, în Soveja, sunt vreo şapte - opt exemplare. În apropiere avem şi o ursoaică cu pui. În Poiana Punga au rupt containerele pentru reciclabile, au sfâşiat pur şi simplu tabla. Am sfătuit oamenii să înţeleagă că nu trebuie să mai arunce mâncare în coşurile de colectare selectivă, pentru că urşii vin mai ales să caute hrană. Vom vedea în continuare ce măsuri mai putem lua pentru a evita o tragedie”, a spus Filimon.

Primăria Soveja s-a confruntat în ultimii ani cu tot mai multe incursiuni ale urşilor în vatra satului, unde au rupt garduri, arbori şi au intrat şi în gospodăriile localnicilor în căutare de hrană.

Administraţia locală pregăteşte un proiect de împrejmuire cu garduri electrice a anumitor zone, în parteneriat cu Agenţia Naţională a Ariilor Protejate, dar acesta este de durată, astfel că autorităţile încearcă să ia măsuri imediate pentru protecţia localităţii. (sursă foto Dreamstime.com)