Un militar din Batalionul 300 Infanterie “Sfantul Andrei”, dislocat in Afganistan, a fost ucis si un altul, ranit, joi, 20 martie, in jurul orei 15.00, la nord de Qalat, informeaza Ministerul Apararii.

Fruntasul Ionut Cosmin Sandu a decedat, iar caporalul Silviu Atanasiu a fost ranit la piciorul stang, cand autovehicul Humvee in care se aflau a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat.

La momentul producerii exploziei, militarii indeplineau o misiune de patrulare in provincia Zabul.

Conform procedurilor standard de operare in astfel de situatii, zona a fost imediat securizata, iar militarul ranit a fost evacuat de urgenta la spitalul din baza Langman, unde beneficiaza de asistenta medicala specializata.

Imprejurarile producerii evenimentului sunt cercetate de o comisie condusa de comandantul batalionului.

Fruntasul Sandu, in varsta de 29 de ani, era casatorit si avea doi copii. Caporalul Atanasiu, ranit in accident, are 26 de ani si este necasatorit. Ambii, incadrati la Batalionul 300 Infanterie “Sfantul Andrei” din Galati, erau la a doua misiune in Afganistan.

Saptamana trecuta, trei militari romani din Batalionul 300 Infanterie “Sfantul Andrei” au fost raniti la sud de orasul Qalat. Militarii indeplineau o misiune de patrulare pe autostrada Qalat-Kandahar, cand transportorul amfibiu blindat in care se aflau a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat.

Cinci militari romani au fost ucisi si alti peste 20 au fost raniti, in total, in Afganistan, de la inceputul misiunii trupelor romanesti in aceasta tara.

  • Traian Basescu transmite condolente familiei indoliate

Presedintele Traian Basescu a anuntat, prin intermediul unui comunicat remis de Administratia Prezidentiala, ca regreta profund pierderea suferita de familia fruntasului Ionut Cosmin Sandu si transmite condolenate familiei indurerate.

"Memoria fruntasului Ionut Cosmin Sandu va dainui prin curajul si devotamentul de care a dat dovada", se mai arata in comunicatul Administratiei prezidentiale.

Seful statului isi exprima si speranta ca militarul ranit in aceeasi misiune se va intoarce cu bine acasa.