Ministrul Agriculturii, Petre Daea, susține, în contextul unei anchete care a scos la iveală faptul că mai mulţi legumicultori ar fi pus în vânzare legume stropite cu substanţe toxice având o concentraţie de până la de opt ori mai mare decât limita admisă, că cei care procedează astfel nu vor mai beneficia de subvenţiile oferite prin Ministerul Agriculturii.

Roșii de grădinăFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

El susține că autorităţile îi vor monitoriza pe cei care beneficiază de susţinere financiară prin programe naţionale pentru cultivarea legumelor în sere şi solarii, astfel încât pe piaţă să nu mai ajungă produse care nu sunt conforme din cauza conţinutului ridicat de substanţe chimice.

  • „În primul rând, le-am spus-o foarte clar specialiştilor din Autoritatea Fitosanitară să urmărească fiecare producător care are programul acesta de legume şi sunt obligaţi prin actul acesta normativ să verifice. Ăsta e primul lucru pe care trebuie să îl facă.
  • În al doilea rând, sfătuiesc fermierii să nu folosească aceste proceduri întrucât ele vor fi monitorizate, iar cei care folosesc aceste mijloace nu vor mai beneficia în viitor de sprijin din partea statului. Monitorizăm şi asemenea situaţii trebuie să le scoatem din practica acelora care urmăresc, prin mod artificial, să mărească viteza de desfăşurare a proceselor biologice şi să câştige prin timpurietate, cu mijloace artificiale pe care le folosesc, cu substanţe care nu sunt permise", a declarat pentru Agerpres Petre Daea.

El a spus că lucrurile nu pot fi controlate în momentul în care legumele pleacă pe reţelele de distribuţie, dar „trebuie urmărit la producător”.

Un senator PNL cere Primăriei Buzău introducerea testelor rapide în pieţele din oraş

Senatorul liberal Vlad Pufu cere Primăriei Buzău introducerea în pieţele din oraş a testelor rapide pentru depistarea produselor neconforme scoase la vânzare, el lansând o petiție în acest sens.

  • „În ultimii ani, românii au înţeles că legumele şi fructele autohtone sunt mai sănătoase. Tendinţele de pe piaţă arată că numărul celor care aleg produse autohtone este în creştere.
  • Sunt însă ele cu adevărat sănătoase? Este o întrebare legitimă, care apare după ce, recent, poliţia a descoperit doi legumicultori din Glodeanu Sărat, bazin de tradiţie din judeţul Buzău, că foloseau substanţe toxice, interzise în România, pentru o dezvoltare mai rapidă a legumelor.
  • Sunt prea puţine probe prelevate în pieţe, iar pentru cele care ajung în laboratoare, rezultatele analizelor vin prea târziu, când produsele sunt consumate demult de cumpărători. Nu au existat, până acum, probe care să indice depăşiri ale valorilor maxime admise. Dar de ce să nu prevenim şi să testăm mai mult?”, se arată în textul unei petiţii online postate pe Facebook de senatorul buzoian Vlad Pufu, care îndeamnă cât mai mulţi buzoieni să voteze pentru implementarea acestor măsuri de protecţie.

El mai spune că Primăria, ca administrator al pieţelor din municipiu, ar trebui să introducă acest tip de testare pentru a depista cât mai rapid fructele şi legumele neconforme, atât pentru protejarea sănătăţii buzoienilor, cât şi pentru a-i descuraja pe cei care folosesc astfel de practici să mai aducă la vânzare produse periculoase pentru sănătate.

Legume stropite cu soluţii concentrate de până la 8 ori mai mari faţă de reglementările UE

Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Buzău a transmis recent că au fost organizate mai multe percheziţii în judeţele Buzău şi Ilfov, în urma cărora a fost prins în flagrant un bărbat care transporta sute de recipiente cu substanţe chimice provenite din Turcia.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, una dintre persoane ar fi procurat substanţele respective având o concentraţie mai mare faţă de cea admisă în Uniunea Europeană. Alţi doi suspecţi, agricultori din comuna Glodeanu Sărat, creşteau gradual saturaţia soluţiei cu până la de opt ori mai mult pentru a forţa coacerea legumelor într-un timp cât mai scurt, în scopul de a fi comercializate în perioada când preţul acestora este mai ridicat. După ce roşiile, ardeii şi alte legume din solarii se coceau, erau vândute în depozite en-gros aflate în relaţii contractuale cu hipermarketuri, astfel încât au existat cazuri în care legumele ajungeau la raft în categoria produselor BIO.

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Buzău a anunţat, în acelaşi context, că termenul de începere a controalelor din pieţe care îi vizează pe comercianţii de legume, stabilit pentru data de 1 iunie, a fost decalat cu două săptămâni după apariţia informaţiilor potrivit cărora legumele stropite cu substanţe toxice ar fi ajuns în comerţ.

„Având în vedere incidentul petrecut săptămâna trecută, Direcţia Sanitar Veterinară a dispus prin conducerea acesteia întărirea controalelor în direcţia producţiei primare, în sensul că vor decala controalele cu două săptămâni şi vor începe din data de 15 mai la nivelul producţiei primare a legumelor, respectiv roşii", a declarat pentru Agerpres Iulian Moca, purtătorul de cuvânt al DSVSA Buzău.