Guvernul va decide joi alocarea fondurilor de la buget pentru acoperirea cheltuielilor restante din primele 3 luni din acest an pentru măsurile de sprijin acordate refugiaților ucraineni, mizând ca în luna iunie să primească aproximativ 110 milioane de euro de la Comisia Europeană pentru acoperirea acestor cheltuieli, a anunțat joi premierul Nicolae Ciucă.

Refugiati din Ucraina, SiretFoto: AFP / AFP / Profimedia
  • UPDATE (14:26) Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului: „În cel mai scurt timp urmează a fi efectuate plățile pentru cheltuielile de cazare aferente persoanelor care au găzduit refugiații din Ucraina. E vorba de fonduri pentru cheltuielile aferente lunilor ianuarie-martie 2023, care se ridică la 506 milioane de lei, respectiv aproximativ 100 milioane de euro.”

Surse guvernamentale au precizat joi, înaintea ședinței de Guvern, că Guvernul va aloca aproximativ 500 milioane de lei de la bugetul de stat pentru deblocarea plăților către românii care au asigurat cazare și masă către refugiații ucraineni prin vechiul program guvernamental 50/20.

România face demersuri pentru a primi aproximativ 200 milioane de euro de la Bruxelles în acest an

Premierul Nicolae Ciucă a declarat la începutul ședinței de Guvern că va fi luată o decizie în acest sens.

  • „Guvernul va aproba astăzi o decizie prin care vom asigura fondurile necesare pentru plățile care trebuie asigurate prin programul de sprijin a refugiaților. Am discutat cu domnul ministru Bode, am discutat cu domnul ministru Câciu astfel încât să asigurăm fondurile de la buget pentru plata pentru acoperirea cheltuielilor pe primele trei luni de zile”, a spus Ciucă.

În același timp, premierul a spus că ministrul Boloș a făcut toate demersurile către Comisia Europeană și în felul acesta în luna iunie vom primi aproximativ 110 milioane euro pentru acoperirea cheltuielilor de la bugetul de stat.

  • „Cumulat cu ceea ce am primit anul trecut aproximativ 41 de milioane de euro putem să spunem că sumele acoperă aceste cheltuieli. Desigur avem demersuri întreprinse, practic i-am solicitat ca pentru anul acesta suma totală să fie de aproximativ 200 de milioane de euro și să ne asigurăm că avem banii pentru asigurarea acestor plăți compensatorii”, a mai declarat premierul.

Guvernul a adoptat miercuri, 26 aprilie, hotărârea care stabilește ce bani vor mai primi refugiații ucraineni în acest an pentru cazare și masă, de la 1 mai, iar purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, a susținut că sunt resurse atât pentru plata sumelor restante de ordinul zecilor de milioane de euro pentru primele 4 luni din acest an, cât și pentru noul program de sprijin.