Jumătate dintre români ar vota împotriva unirii României cu Republica Moldova dacă mâine s-ar organiza un referendum pe această temă, în timp ce 40% consideră că Chișinăul nu ar trebui să fie acceptat în NATO, arată un sondaj Avangarde. Conform aceluiași sondaj, aproape 40% dintre cei care au răspuns au o părere bună despre președinta Maia Sandu, însă 76% dintre ei consideră că o candidatură a acesteia la președinția României nu ar fi o idee bună.

Maia Sandu Foto: AGERPRES

57% dintre cei intervievați spun că percep neutru Republica Moldova, 31% mai degrabă pozitiv, 9% mai degrabă negativ și 3% nu știu sau nu răspund, iar întrebați dacă la un moment dat, în viitor, România ar trebui să se unească cu Republica Moldova, 54% spun „nu” și numai 33% răspund cu „da”, în timp ce 13% nu pot aprecia.

Dacă mâine s-ar organiza un referendum pentru unirea cu Republica Moldova, 50% dintre români ar vota „împotrivă”, 31% „pentru”, 13% nu sunt hotărâți, iar 6% nu răspund.

Legat de o acceptare „de urgență” a Republicii Moldova în NATO, 40% consideră că nu ar trebui să se întâmple asta, 31% răspund cu „da”, iar 29% nu pot aprecia sau nu răspund. În schimb, 41% dintre cei intervievați cred că Republica Moldova ar trebui să fie acceptată de urgență în UE, 39% răspund cu „nu”, iar 29% nu pot aprecia/nu răspund.

Peste jumătate dintre românii care au răspuns sondajului sunt de părere că în cazul unei invazii militare a Rusiei în Republica Moldova România nu ar trebui să ajute cu trupe Chișinăul. În schimb, 48% consideră că Chișinăul ar trebui ajutat cu tehnică militară, iar 35% cred că nu ar trebui acordat un astfel de ajutor.

Același sondaj arată că 38% dintre români au o părere bună despre președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, 2% spun că au o părere foarte bună, 19% au o părere proastă, 2% foarte proastă, iar 36% declară că nu au nicio părere sau că nu știu cine este Maia Sandu.

Despre o candidatură a Maiei Sandu la Președinția României, 76% nu cred că ar fi o variantă bună, doar 5% spun că ar fi o variantă bună, iar restul nu știu sau nu răspund.

În ceea ce privește orientarea Republicii Moldovei între Occident și Rusia, cei mai mulți români cred că țara este împărțită jumătate, jumătate.

Sondajul a fost realizat de Avangarde în perioada 26 – 29 aprilie, pe un eșantion de 850 de subiecți, prin metoda interviului telefonic, având o marjă de eroare de 3,4%.