​Cel mai mare festival dedicat industriilor creative locale, Romanian Design Week, va avea loc anul acesta între 12 și 28 mai și va prezenta publicului larg una dintre cele mai ample ediții, care transformă Bucureștiul timp de peste două săptămâni – în Capitala designului românesc. Pe lângă expoziția centrală din Piața Amzei, dedicată vocilor consacrate, dar și unor nume noi de pe scena locală de design și arhitectură, festivalul propune și cel mai amplu program de evenimente satelit din toate edițiile de până acum.

Romanian Design Week, cel mai mare festival dedicat industriilor creative localeFoto: Romanian Design Week

Sub formatul RDW Design GO!, festivalul va activa și conecta business-urile și inițiativele creative locale din 4 cartiere și zone istorice din București: Cotroceni, Dorobanți-Floreasca, Cartierul Creativ și Ioanid-Icoanei.

În cele ce urmează, am făcut o listă cu 10 business-uri creative care pregătesc evenimente speciale și happenings în timpul festivalului și pe care le poți descoperi la pas în circuitul RDW Design GO!, între 12 – 28 mai.

Cartierul Creativ (zona cuprinsă între Bd. Elisabeta și Calea Griviței, respectiv între Buzești și Calea Victoriei)

OTOTO Store Amzei (Str. D. I. Mendeleev 5)

La colț de Piața Amzei, OTOTO Amzei participă activ la conectarea comunității locale cu branduri care au impact pozitiv, și anul acesta își deschide spațiul pentru colaborări creative, legături de impact între artiști, artizani, producători și antreprenori.

Între 13 – 28 mai, publicul este invitat la ANALOGUE CONNECTIONS POSTCARDS, o expoziție cu vânzare, care continuă Manifesto OTOTO de mindful living, cu timp pentru legături de impact.

Între 19 – 28 mai, se poate vizita VISCRI32 X OTOTO CONNECTIONS FOR LOCAL IMPACT, o expoziție de produse și fotografie care arată impactul în comunitățile locale al legăturilor de impact hrănite de Viscri32.

Dizainăr (Strada Puțul cu Plopi 17)

Dizainăr vă invită la Vitrina aniversară #deDizainăr, un eveniment relaxat în casa cu grădină de lângă parcul Cișmigiu, cu voie bună, oameni creativi și drag de design românesc. Cu ocazia aceasta veți descoperi produse noi, dar și o selecție de obiecte îndrăgite la care veți beneficia de un discount aniversar, cu ocazia celui de-al11-lea an #deDizainăr.

În plus, în cadrul talk-ului How I did it, o întâlnire de networking și povești autentice cu creatori români la magazinul Dizainăr, poți afla de la invitații Dizainăr cum au reușit să facă ceea ce le place. Tot la ei, poți vizita expoziția Young Blood Projects 1.0, care prezintă rezultate de atelier ale studenților de master anul 2 și licență anul 3 de la Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, Departamentul Design.

ALTRNTV (Bulevardul Regina Elisabeta 26)

Magazinul de branduri locale ALTRNTV de pe Blvd. Elisabeta găzduiește următoarele evenimente: workshopuri de creare de produse sustenabile derulate de designeri români, un tur de businessuri sustenabile și de artă ALT BUCHAREST, expoziție de lucrări realizate din deșeuri (textile, plastic) găzduită în interiorul ALTRNTV și în vitrină și realizate de Sergiu Chihaia, Bianca Comnea și alții, dar și o seară de film la ALTRNTV despre destinația originală a spațiului, un fost cinema de bulevard.

Primitiv Plants // Annterior Studio // Sandra Berghianu

Pe 13 mai, de la ora 18.00, pe Calea Griviței 73, sunteți invitați la Oasis, o instalație de design walk-in, un proiect colaborativ realizat de Primitiv Plants, Annterior Studio și Sandra Berghianu. Într-un demers ce îmbină sofisticat natura luxuriantă cu ceramică modernă și piese de artă și design vintage, habitatul contemporan capătă surprinzătoare valențe.

Cartierul Ioanid-Icoanei

THE EDIT (Str. Icoanei nr. 20)

Conceput ca un spațiu rezidențial, The EDIT, din strada Icoanei 20, reunește o selecție atent curatoriată de piese de mobilier, corpuri de iluminat și accesorii create de 50 de branduri europene consacrate, cu focus pe designul danez. În cadrul RDW, în calitate de locație satelit a festivalului, THE EDIT organizează mai multe happenings: între 17–27 mai, între orele 11.00 – 19.00, GUBI Icons– o expoziție a unor piese iconice GUBI, într-un concept semnat de arh. Bogdan Ciocodeică, care aduc substanță și caracter spațiilor în care locuiesc și se întâlnesc iubitorii de design, ce va fi vernisată în prezența unui reprezentant GUBI; instalație textilă Kvadrat realizată în colaborare cu un artist textilist român și o expoziție de ilustrație semnată de artiști/ graficieni/ ilustratori români.

APARTERRE (Str. Jean Louis Calderon nr. 80)

APARTERRE, concept-store-ul de branduri vestimentare de lux de lângă Grădina Icoanei, își așteaptă vizitatorii cu o serie de evenimente inedite:

  • pe 25 mai, de la ora 17.00, talk-ul APARTERRE: Între intimitate și comercial, public și privat, o discuție despre cum revenirea la slow fashion și la nevoia unei experiențe de shopping intime pot influența designul interior al unui spațiu. O conversație despre granița dintre o abordare personală și regulile clasice ale unui spațiu comercial, între arhitectul Bogdan Ciocodeică și Domnica Mărgescu, fondator APARTERRE;
  • pe 17 mai, de la 17.00 – 22.00, APARTERRE te invită la petrecerea APARTERRE: În jurul lumii cu 5 cocktail-uri de călătorie Assouline, într-o călătorie senzorială în jurul lumii, în cadrul unei ediții speciale de cocktailuri inspirate din destinațiile regăsite în albumele de călătorie Assouline;
  • între 12 – 28 mai, APARTERRE și Galeria Posibilă prezintă Inner Skin Meet the artist! Miruna Radovici @ Aparterre – un solo show al artistei Miruna Radovici, cu o intervenție la fața locului și o diversitate de medii de reprezentare (Program de vizită L – V | 9:00 – 20:00 Sâmbătă | 10:00 – 18:00).

Cartierul Dorobanți–Floreasca

SSAB Ambientare și Design (Calea Dorobanți nr. 134)

Deschizător de drum în domeniul amenajărilor interioare din România, SSAB reprezintă o poveste de succes, construită cu profesionalism în 27 de ani. Este povestea unei afaceri de familie, cu capital integral românesc, care a ales să promoveze inovația, calitatea și esteticul. Între 15 – 26 mai, puteți vizita expoziția Galeria de Design by Attila Kim și Bogdan Ciocodeică, expoziție Fritz Hansen, dedicată brandului nordic de design interior fondat în Copenhaga în 1872 – Fritz Hansen.

AlbAlb (Str. Lt. Av. Șerban Petrescu nr. 1)

AlbAlb este un magazin boutique dedicat creatorilor români. O vilă interbelică din zona Dorobanți este convertită într-un spațiu în care obiectele, de la bijuterie la ceramică, textile, marochinărie și artă, așteaptă să fie descoperite și să-și spună povestea. AlbAlb și YKO-YKO vă invită pe 18 mai, între orele 16.00 – 20.00, laDesign Sustenabil și Inovație cu YKO-YKO și AlbAlb, un eveniment de celebrare a design-ului sustenabil și inovației în modă. O după-amiază relaxată cu design românesc de calitate, dar și produse sustenabile de la branduri internaționale – design circular, produse upcycled, inovații textile, alternative vegane.

Albini Prassa (Str. Blegrad nr. 10-12)

Pe 18 mai, de la ora 17.00, concept store-ul de ceasuri de lux Albini Prasa așteaptă vizitatorii cu expoziția Connecting Horology - Past & Future. Va fi prezentată prima expoziție a celei mai mari colecții de ceasuri Art Deco curatoriată de doi colecționari români, publicul având parte de o experiență memorabilă, care celebrează frumusețea și inovația orologeriei din trecut și din prezente. Conceptul expoziției aduce la un loc arhitectura, designul și ceasurile cu un salt temporal de 100 de ani, conectând prima și cea mai dinamică tendință a orologeriei din anii 1920 cu viziunea și talentul tehnologiei unice și jucăușe a lui Xavier Dietlin.

Cartierul Cotroceni

Bazar de Cotroceni

Similar cu Portobello din Londra, Bazar de Cotrocenieste un eveniment unic în România, prin implicarea și participarea directă a comunității din Cotroceni, care este parte din patrimoniul cultural al orașului, fiind considerat cel mai frumos cartier din București.

Harta Bazarului cuprinde peste 160 de curți private și mici business-uri locale, care, în weekendul 27–28 mai, își deschid porțile și organizează o varietate de activități în spațiul propriu. Este un event de tip outdoor, deci o oportunitate pentru bucureșteni să ia la pas cartierul și să descopere “the hidden gems” din oraș. Pe lângă yard sale-urile din curți, comunitatea pregătește ateliere, concerte în curți, concerte de muzică clasică în case de patrimoniu, tururi ghidate, bingo arhitectural.

***

Poți să descoperi și alte evenimente-conexe din cadrul Romanian Design Week 2023, între 12 și 28 mai. Aici este programul complet al festivalului.

Parteneriat media