Fostul primar al municipiului Slatina Minel Prina a fost dat în urmărire generală de Poliţia Română după ce a fost condamnat definitiv, marți, la patru ani și jumătate de închisoare pentru trafic de influenţă şi complicitate la spălare de bani în dosarul de corupţie al lui Darius Vâlcov, dat și el în urmărire.

Minel PrinaFoto: IGPR

Conform site-ului Poliţiei Române, secţiunea „Persoane urmărite”, Minel Prina are domiciliul în Drobeta Turnu Severin.

Minel Prina, fost primar al municipiului Slatina, a fost condamnat marți de instanța supremă la 4 ani şi 6 luni de închisoare cu executare în dosarul lui Vâlcov. Lucian Petruţ Şuşală, fost şofer al lui Darius Vâlcov, a primit 2 ani cu suspendare, cu un termen de supraveghere de 5 ani, Petre Bogdan Timofte a fost condamnat la 3 ani cu executare, iar Constantin Tomescu a primit 3 ani şi 6 luni cu executare.

Oamenii de afaceri Constantin Tomescu şi Bogdan Timofte s-au predat marţi seară la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt şi au fost duși la Penitenciarul Craiova.

În schimb, Darius Vâlcov a fost dat și el în urmărire, miercuri, de Poliția Română, după ce a fost condamnat la 6 ai de închisoare pentru trafic de influență și spălare de bani, într-un dosar în care fusese condamnat în prima instanță la opt ani de închisoare.

Vâlcov s-ar afla în Italia, devenită refugiul condamnaților celebri ai României, între care Mario Iorgulescu, Alina Bica și Dragoș Săvulescu.

Vâlcov a fost trimis în judecată în 2015 în acest dosar. La perchezițiile făcute procurorii au găsit o adevărată comoară - peste 1,3 milioane de lei lei, 90.000 de euro, trei lingouri de aur, în greutate de trei kilograme, şi trei tablouri inscripţionate Renoir, Jean Cocteau şi, respectiv, Aurel Acasandrei. În total, la percheziții au fost găsite 172 de tablouri, achiziţionate de Vâlcov prin interpuşi, unele dintre ele fiind ascunse în pereţii falşi ai unor imobile aparţinând fostului ministru.

Potrivit DNA, în 2009 omul de afaceri Theodor Berna, administratorul companiei Tehnologica Radion, l-ar fi contactat pe Darius Vâlcov, la acea dată primar al municipiului Slatina, căruia i-a propus ca, în schimbul intervenției la factori de decizie din cadrul SC Compania de Apă Olt SA pentru câștigarea unor licitaţii de lucrări în Slatina, Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate. Propunerea a fost făcută în contextul în care, în noiembrie 2008, fusese aprobat la nivel guvernamental proiectul „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Olt”, al cărui beneficiar final era SC Compania de Apă Olt SA, operator regional, finanţarea fiind asigurată, majoritar, din fonduri europene nerambursabile.

Tehnologica Radion a câştigat licitaţiile organizate în cadrul proiectului, fiind semnate contracte cu Compania de Apă Olt pentru mai multe lucrări în valoare de 78.201.552 lei.

Procurorii spun că Theodor Berna şi Darius Vâlcov au stabilit de comun acord ca sumele de bani să-i fie remise acestuia din urmă în numerar, în lei şi numai la sediul firmei.

În baza acestei înţelegeri, în perioada ianuarie - martie 2011, Darius Vâlcov s-a prezentat periodic la sediul firmei Tehnologica Radion, unde a primit suma totală de 1.200.000 de lei în trei tranşe a câte 400.000 de lei, banii fiindu-i dați ori de câte ori Compania de Apă Olt făcea plăţi în contul societăţii.

De asemenea, în perioada aprilie - decembrie 2011, Darius Vâlcov ar fi primit de la Theodor Berna, prin intermediul lui Minel Prina, suma totală de 2.500.000de lei în cinci tranşe a câte 500.000 de lei. În plus, în perioada 2012 - 2013, Darius Vâlcov a primit de la omul de afaceri, prin intermediul mai multor firme, suma de 3.080.000 de lei, conform DNA.