Doi oameni de afaceri din judeţul Olt, Constantin Tomescu şi Bogdan Timofte, condamnaţi în dosarul ''Tablourilor'' alături de fostul ministru Darius Vâlcov, s-au prezentat marţi seara la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt şi au fost transportaţi la Penitenciarul Craiova în vederea executării pedepselor.

PolițistFoto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

"Îa data de 2 mai 2023, poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt au primit două mandate de executare a pedepsei închisorii, emise de către Tribunalul Bucureşti, pe numele a doi bărbaţi, în vârstă de 42 de ani, respectiv 54 de ani, ambii din municipiul Slatina, judeţul Olt. Bărbatul de 42 de ani a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la o pedeapsă privativă de libertate de 3 ani, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la trafic de influenţă, spălarea banilor şi fals în înscrisuri sub semnătura privată. Bărbatul de 54 de ani a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la o pedeapsă privativă de libertate de 3 ani şi 6 luni, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la trafic de influenţă, spălarea banilor şi fals în înscrisuri sub semnătura privată. Cei doi bărbaţi s-au prezentat la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt şi au fost transportaţi la Penitenciarul Craiova, în vederea executării pedepselor privative de libertate", au informat reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Olt.

Darius Vâlcov, fost primar al municipiului Slatina şi ministru al Finanţelor, a fost condamnat definitiv marţi de un complet de cinci judecători de la Instanţa supremă la 6 ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, în dosarul ''Tablourilor'', numit astfel după ce procurorii au găsit peste 100 de opere de artă achiziţionate de Vâlcov prin interpuşi, unele dintre ele fiind ascunse în pereţii falşi ai unor imobile aparţinând fostului ministru.

În acelaşi dosar, Minel Prina, fost primar al municipiului Slatina, a fost condamnat la 4 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, iar Lucian Petruţ Şuşală, fost şofer al lui Darius Vâlcov, a primit 2 ani cu suspendare, cu un termen de supraveghere de 5 ani.

De asemenea, Petre Bogdan Timofte a fost condamnat la 3 ani cu executare, iar Constantin Tomescu a primit 3 ani şi 6 luni cu executare.

Presa a relatat că Darius Vâlcov ar fi plecat de ceva vreme în Italia, acolo unde au fugit mai multe persoane condamnate în România pentru a scăpa de închisoare. El nu s-a prezentat la ultimul termen de judecată. Şi fostul primar al municipiului Slatina, Minel Prina, ar fi plecat din ţară.

Judecătorii au menţinut decizia de confiscare de la Vâlcov a sumei de 6,2 milioane lei.

În acest dosar, Vâlcov a fost trimis în judecată în mai 2015 pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale, în formă continuată.