Trei romani vor sa ajunga pe Everest intr-o expeditie care incepe la finalul lunii martie. Printre ei, si Teodora Vid. Pana acum, alpinista reusit sa urce 13 varfuri de peste 4.000 de metri. A indurat frig, vant de peste 100 de kilometri pe ora. La cei 25 de ani, este ghid montan si instructor de ski in statiunea elvetiana Saas-Fee. In mai putin de 10 zile, tanara va pleca sa cucereasca cea mai inalt punct al globului: Everest - 8.848 de metri.

In anuarie 2008, Thea Vid a reusit sa urce, in Alpi, fata nordica a varfului Allalin (4.027 metri). Anul trecut, in august, impreuna cu prietenii ei alpinisti, Stefan Matache si Cristian Boboc, a atins varfurile Matterhorn (4.478 metri) si apoi Mont Blanc (4.810 metri).

"Daca imi este teama? Deloc. Muntele este ultimul de care m-as putea teme", spune Teodora (Thea) pentru HotNews.ro.

Expeditia in care Thea Vid porneste impreuna cu Mircea Leustean, prietenul ei, este organizata de George Dijmarescu - romanul care va urca anul acesta pentru a 10-a oara pe Everest. Calatoria spre varful Everest se va desfasura in perioada 30 martie - 30 iunie, si are trei etape : apropierea de varf, aclimatizarea si ascensiunea varfului.

"Cand coboara de pe varful cucerit, alpinistul se gandeste deja la urmatorul vis. Aceste vise iti dau puterea de a continua drumul", spune Thea.

A urcat pe Acoperisul Norilor

Tanara a cutreierat cei mai periculosi munti. A stat trei saptamani pe Aconcagua, apoi Thea s-a urcat intr-un autobuz si a pornit-o de una singura spre Patagonia, cel mai sudic punct al Americilor. A petrecut trei luni in Chile si Argentina. "Am mers 40 de ore cu autobuzul prin pampasul argentinian, o intindere arida, fara vegetatie, fara nimic. Dupa doua zile parca aterizasem intr-un tinut de vis, cu zapada, ghetari care coborau pana in apa si varfuri ce strapungeau cerul precum acele", spune alpinista.

Cea mai dificila expeditie a fost aceea in care a cucerit varful McKinley din Alaska (supranumit Acoperisul Norilor), cel mai friguros masiv din lume.

"Mi-au dat lacrimile cand am vazut varful atat de aproape. Mai aveam cativa metri si imi tresarea inima. Pana acum, rata de reusita pe varf este de 33% si ma bucur nespus de mult sa fac parte din acest procentaj foarte mic. A fost cel mai greu munte pe care am urcat", a povesit tanara, care a trebuit sa se adapteze, de fiecare data, la conditiile grele de pe varful muntilor.

"Am avut de indurat frig mare si vreme urata, care ne-a tinut in cort zece zile. Cel mai greu a fost cu mancarea. Ne descurcam cu meniuri "freeze-dried", la care trebuia sa adaugi doar apa fierbinte. "

Spre Himalaya

Expeditia in Himalaya pentru care se pregateste Thea acum, este periculoasa si scumpa. O astfel de incercare de a atige Everestul costa 30.000 de euro pentru un echipaj de doua persoane. "Am strans o parte din banii de care avem nevoie sa ajungem acolo, dar nu-i avem inca pe toti. Cei care doresc sa ne ajute si sponsorizeze sunt bineveniti" ne-a spus temerara alpinista. Nu se teme de riscurile pe care le presupune expeditia. Vrea sa fie prima romanca - alpinist care atinge Zeita Cerului - cum numesc tibetanii varful Everest.

Thea Vid, 25 ani

Absolventa a Facultatii de Geografie-Turism, Timisoara, membra a Clubului de Turism Alternative TM, si ghid montan si instructor de ski in statiunea Saas-Fee din Elvetia.

– pana la 15 ani a a practicat skiul de performanta

– din 2000practica alpinismul de vara si de iarna in muntii Carpati

2003 – ascensiuni pe diversi treimiari din Elvetia: Barrhorn, Mittaghorn, Egginer, Monte Moro, Jegihorn etc.

2004 – expeditii in Alpii Elvetieni: Allalin (4027m), Alphubel (4206m)

2005 – Alpii Elvetieni: Dom (4545m), Monte Rosa (4643m), Nadelhorn (4527m), Matterhorn

2006 – expeditie in Alpi: vf. Mont Blanc (4807m) si Matterhorn (4478m).

2007 – expeditie in Anzi: Vf. Aconcagua (6962m) – premiera romaneasca pe ruta “Polish Glacier”

– expeditie Alaska: Vf. McKinley (6197m) – prima romanca pe acest varf

– ascensiune de iarna pe vf. Mont Blanc (4807m)

– expeditie in Pirinei: Pico de Aneto (3404m)

– Alpii Elvetieni: Lagginhorn (4010m), Weissmies (4023m)

2008 – premiera romaneasca pe fata nordica a vf. Allalin (4027m)

– diverse expeditii pe skiuri de tura

– expeditie in Alpii din Slovenia