O fată de 14 ani dintr-o localitate din județul Cluj este internată în comă, la terapie intensivă, după ce s-a înecat cu un jeleu. Incidentul a avut loc în timp ce adolescenta era la școală, iar medicii spun că s-a pierdut timp prețios până când o ambulanță a ajuns la școală și că fata putea fi salvată prin manevra Heimlich, executată corect.

Ambulanță SMURDFoto: © LCVA | Dreamstime.com

Incidentul a avut loc miercuri la școala gimnazială din localitatea clujeană Geaca, fata intrând în stop cardio-respirator după ce s-a înecat cu un jeleu, scrie dej24.ro.

În urma apelului la 112, la fața locului a ajuns un echipaj SMURD din cadrul Detașamentului de Pompieri Dej – Punctul de lucru Mociu, o ambulanță cu medic de la Gherla, apoi fata a fost preluată de un elicopter SMURD de la Jibou și dusă la Unitatea Primiri Urgențe din Cluj-Napoca.

Manevra Heimlich, executată corect, ar fi putut fi salvatoare

  • „Era blocat (jeleul - n.r.) la intrarea în trahee, practic s-a lipit de aceasta. Doar cu laringoscopul putea fi vizualizat.
  • Era un jeleu alb cu verde, cu aroma de măr. Sunt jeleuri destul de mari, aflate în comerț prin supermarketuri, sunt foarte periculoase.
  • Din păcate, a fost nevoie de timp ca noi să ajungem la Geaca, timp prețios în care creierul fetiței a fost lipsit de oxigen. De aceea încurajăm pe toată lumea să-și însușească măsurile de prim ajutor. Manevra Heimlich, executată corect, ar fi putut fi salvatoare”, a declarat medicul Corina Dumitru de la Ambulanța Gherla, conform dej24.ro.

Fata este în comă profundă

Medicii spun că adolescenta este în comă profundă și necesită susținerea funcțiilor vitale.

”Fetița a ajuns în comă profundă și necesita suport hemodinamic și respirator. Funcțiile vitale sunt susținute prin medicamente și ventilație mecanică”, a declarat medicul Daniela Dreghiciu de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca.

Manevra Heimlich, executată corect, poate salva viața unei persoane căria i-a pătruns în laringe/trahee un corp străin (alimente, obiecte etc.) și se sufocă.