„Voi ce făceați la 26 de ani?”, întreabă jurnalistul Mihai Voinea de la Recorder, într-o postare în care își amintește de jurnalista Iulia Marin, care a murit în această săptămână la doar 32 de ani. Iulia Marin „la 26 de ani descoperea doctoratele plagiate ale unor politicieni, dezvelindu-le impostura în articole de presă documentate impecabil”, scrie Voinea.

Iulia MarinFoto: Facebook Iulia Marin

„Voi ce făceați la 26 de ani? Eu mă chinuiam să înțeleg care e treaba cu jurnalismul scriind știri despre transferurile echipei de fotbal Unirea Urziceni și editoriale ridicole despre derapajele lui Gigi Becali.

Am cunoscut, însă, o fată care la 26 de ani descoperea doctoratele plagiate ale unor politicieni, dezvelindu-le impostura în articole de presă documentate impecabil. Atât de bine încât politcienii se făceau de râs și în instanță, pierzând procese în care cereau despăgubiri de sute de mii de euro”, scrie jurnalistul Mihai Voinea, redactor-șef la Recorder, redacție în care a lucrat și Iulia Marin.

„La 25 de ani, aceeași fată putea să scrie texte memorabile despre decăderea unui partid istoric. La 24 ani avea curajul să publice un text de opinie despre politicianul aflat în pole-position la alegerile prezidențiale. Și nu avea doar curajul, avea și capacitatea de a scrie atât de bine încât textul ei devenea unul dintre cele mai distribuite articole de presă din acea campanie electorală”, scrie Voinea.

„Fata aceea se numește Iulia Marin. A intrat în presă la 22 de ani și a plecat zece ani mai târziu”, notează jurnalistul care semnalează că primul deceniu de carieră profesională e o perioadă „în care orice tânăr jurnalist se străduiește (de cele mai multe ori în zadar) să nu se facă de râs și să adune experiență pentru a încerca mai târziu să-și construiască un nume”.

„Iulia era prea talentată pentru a pierde vremea în acești zece ani pe care i-a petrecut în presă și care i-au fost de ajuns pentru a deveni unul dintre cei mai buni ziariști din România. Mai bun decât toate celebritățile încărunțite degeaba în prime-time și autointitulate jurnaliști doar pentru că știu să facă propagandă, linșaj și manipulare”, scrie Voinea.

„Cuvintele acestor capete vorbitoare se vor stinge în uitare odată cu televizoarele pe care sunt proiectate. Articolele Iuliei Marin vor supraviețui, însă, și ne vor aminti că a existat o fată căreia 32 de ani i-au fost suficienți pentru a demonstra tot ce avea de demonstrat”, notează jurnalistul de la Recorder.

---

VEZI ȘI: