După ce peste 1.500 de redacții, asociații medicale, ONG-uri și personalități civice au semnat un apel-protest față de discursul urii de la România TV în cazul morții ziaristei Iulia Marin, Victor Ciutacu, realizatorul emisiunii în care au fost lansate atacurile la adresa jurnalistei a avut prima reacție: „Are trustul Ringier la dosar documentele medicale cerute de lege conform cărora, după internările repetate la Obregia, fosta sa angajată era aptă medical să-și facă meseria?”.

Victor Ciutacu Foto: AGERPRES

Realizatorul România TV a reacționat prin mai multe postări pe Facebook, în general în notă ironică.

  • „Tot frontul e despre noi. Lipsește o singură opinie, a mea. Adică a omului care, la Punctul culminant, a stârnit tsunami-ul. De ce? Pentru că, atunci când m-a contactat Petrisor Obae, i-am spus că poate prelua absolut orice am scris despre tema dată. Și că, DUPĂ ce vizionează cele două înregistrări, pentru că nu comentez ce zic alții despre mine că aș fi făcut, ci doar ceea ce am făcut, îi răspund la orice întrebare. Cum am făcut-o de fiecare dată când m-a căutat. Încă aștept întrebările alea. Cam atât despre deontologie. Andreea, ai legătura…
  • P.S. Ar trebui să mă bucur sau să mă îngrijorez că apelul proletar împotriva mea a strâns semnături mai multe decât cele care-i înfierau pe Iliescu, Ponta și Dragnea?”, a scris Victor Ciutacu, conform România TV.

„Ești în haită sau vine valul peste tine”

  • „În epoca postadevăr, „lumea bună” are răspunsuri la tot, nu și întrebări. Iar dezbaterea a fost, de facto, desființată în societate. Totul e unilateral. Ești în haită sau vine valul peste tine.
  • Există o vorbă deșteaptă conform căreia oamenii care au numai certitudini sunt imbatabili. Uite mai sunt și unii care gândesc cu capul lor. Și care nu se îndoaie, nici la linșaje, nici la spaime, nici la mistificări, nici la presiuni. Fiindcă așa-s născuți și, ulterior, educați. Omul care vă scrie aici a supraviețuit valului de ură îndreptat împotriva lui de un șef de stat aflat în vârful popularității sale. Și, deși brăzdat de cicatrici, că violența lasă urme, a crescut, pe picioarele lui, pe mintea lui, pe ambiția lui. Asta va face și mai departe. Va continua să întrebe, să cerceteze, să se îndoiască. Cu sau fără cozi de topor în proximitate…”, a mai scris Victor Ciutacu.
  • „(...) Și, pentru că tot am ajuns la întrebări, deși e treaba autorităților statului s-o facă, revin: are trustul Ringier la dosar documentele medicale cerute de lege conform cărora, după internările repetate la Obregia, fosta sa angajată era aptă medical să-și facă meseria?”, mai scrie Ciutacu.

„Ho, bă, că nu candidez la nimic, nici măcar la președinția scării de bloc!”

Într-o altă postare, în care susține că el este „ținta”, Ciutacu îi invocă pe „intelectualii lui Băsescu”, cărora li s-au adăugat „niște pripași care au îmbrățișat doctrina oficială”:

  • „Mă simt ca pe vremea apelurilor intelectualilor lui Băsescu. Sunt aceiași, plus niște pripași care au îmbrățișat doctrina oficială, doar că de data asta țintă sunt eu. Ho, bă, că nu candidez la nimic, nici măcar la președinția scării de bloc! Altfel, e bine că se devoalează în clar rețeaua. Nu că nu i-am fi știut, dar măcar acum avem inventarul aproape complet. Sper ca, până dimineață, să se adauge Pleșu, Patapievici, Tismăneanu și Van Groningen”.

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat și va analiza responsabilitatea persoanelor care au comentat în mai multe emisiuni la România TV moartea jurnalistei Iulia Marin, a declarat vineri, la Rock FM, președintele CNDC, Csaba Asztalos.

Csaba Asztalos a spus că acest caz va fi analizat atât de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, cât și de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA), pentru că în acest dosar cele două instituții au competență partajată.

Amintim că la România TV, în ultimele două zile, moartea jurnalistei Iulia Marin a fost calificată, la emisiunea lui Victor Ciutacu, prin fraze precum: „Oamenii ăia sunt tulburați psihic, produceau materiale de presă”, „Pixul domnișoarei Marin e o armă. Care folosită cu ticăloșie poate distruge destine”, „Rătăcită promovată ca experiment de presă” sau „N-aș lăsa un om cu probleme psihice să lucreze la mine”.

Peste 1.500 de redacții (printre care și HotNews.ro), jurnaliști, asociații medicale, organizații nonguvernamentale și personalități din România au semnat un apel contra discursului care incită la ură și discriminare practicat de postul România TV după moartea jurnalistei Iulia Marin, la doar 32 de ani.

Printre semnatarii apelului lansat de Libertatea se numără Colegiul Medicilor din România, Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie, Asociația Psihiatrilor Liberi din România, redacții de presă din toată țara, rectori și profesori universitari, șefi de edituri, precum și specialiști din domenii și de vocații diverse și foarte mulți cititori, o parte dintre ei alegând să se descrie simbolic „om”. Aceștia s-au unit în fața unei concepții enunțate de un invitat al României TV, joi, în a doua seară de atacuri la postul de televiziune: „N-aș lăsa un om cu probleme psihice să lucreze la mine”.