Ministrul Agriculturii, Petre Daea, criticat pentru reacția avută în scandalul cerealelor ieftine din Ucraina, le-a cerut joi colegilor săi, în ședința de guvern, să nu îl lase singur în această criză: „Să nu mă lăsaţi singur, fraţilor, că sunt multe puşti pe mine”. El a susținut că a luat măsuri „mai rapide decât pe front” pentru a-i proteja pe fermierii români.

Petre DaeaFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

La începutul ședinței Guvernului, premierul Nicolae Ciucă a anunţat că Executivul va aproba o hotărâre prin care să fie asigurate mecanismele de alocare a 10 milioane de euro de la Comisia Europeană şi a 10 milioane de euro de la bugetul Ministerului Agriculturii pentru fermieri, spunând că în termen de 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial aceştia vor putea să îşi depună documentele la APIA pentru a primi banii.

Ciucă a spus că pe agenda Guvernului se află soluţionarea problemelor fermierilor şi a procesatorilor din industria alimentară și că trebuie găsite soluţii prin care aceştia să nu fie afectaţi, iar în același timp România să continue să sprijine Ucraina.

Daea se laudă cu măsuri „mai rapide decât pe front” pentru fermierii români

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, le-a vorbit apoi colegilor săi de guvern mai bine de 15 minute despre măsurile „mai rapide decât pe front” pe care le-ar fi luat pentru a proteja fermierii români, spunând că a „pus în mișcare toate mecanismele pentru scoaterea din disconfortul financiar creat de impactul importurilor de cereale din Ucraina”.

El a spus că așteaptă acum acordul Comisiei Europene pentru a opri importurile pentru mai multe produse din Ucraina, între care făină și mălai.

  • „Ni s-au ridicat fermierii în cap după măsura luată de Polonia. De aici și disconfortul pe care l-am avut ca ministru. Agricultura din România beneficiază anual de sprijin financiar prin care se asigură plăți directe către fermieri de 2,9 miliarde de euro, iar aproximativ un miliard sunt bani europeni care merg în investițiile din agricultura românească. E o situație în care oamenii să știe că toate aceste măsuri trebuie coordonate si avute în vedere pe măsura sprijinului reciproc și a eforturilor comune pentru proteja fermierii noștri și pentru ajutorul pe care trebuie să în acordăm Ucrainei în acest moment. Din 2,9 miliarde de euro, 75% vin din UE. (...)
  • Viteza trebuie reținută, efortul apreciat. Guvernul și Ministerul Agriculturii e tot timpul lângă fermieri. Nu întârziem un minut, nici pe linia de front nu se acționează așa. Suntem în perioadă de negociere se așteaptă să vină consensul privind lista produselor care vor fi puse în dispozitivul juridic pentru a putea fi obstrucționate la import.
  • Comisia a venit cu 4, noi am pus alături făina de porumb și de grâu. Lista s-a extins la 10 produse pe care Comisie le procesează. România avut o poziție sănătoasă pentru țară și pentru fermieri.
  • Azi, la Ministerul Agriculturii, patru ministere cu răspundere lucrează la un mecanism tehnic pentru securizarea transporturilor. Ne așteptăm la o situație – când porțile de intrare la patru state au fost închise, mă aștept ca acest import de cereale să se îndrepte spre România. Să facem verificarea tehnică, calitativă, direct la vamă și să monitorizăm transporturile pe teritoriul României care au alte destinații. Se lucrează la un mecanism tehnic care îmi doresc să fie gata azi”.

„Să nu mă lăsaţi singur, fraţilor, că sunt multe puşti pe mine”

Daea le-a cerut premierului și miniștrilor să nu îl lase singur „în luptă”:

  • „Vă cer sprijin, stimaţi colegi, să nu mă lăsaţi în luptă singur!. O pot duce, dar...”.

  • „Presupun că până acum nu v-aţi simţit singur. Nici de-aci înainte, domnule ministru, nu o să fiţi singur. Nu vă lăsăm”, i-a răspuns Ciucă.

  • „Păi să nu mă lăsaţi singur, fraţilor, că sunt multe puşti pe mine. Sănătate, domnule premier!”, a replicat Daea.

Întrebat de premier despre „grupul de lucru pentru strategia privind îmbunătăţirea procesului de producţie, pe termen lung, pentru producători şi fermieri”, Daea a dat un răspuns tot în stitlul său, vorbind despre „mandolină” și „liniște sufletească”.

  • „Grupul de lucru, ştiţi cum e să lucrezi. Dar dacă îl fac eu, că e grupul de lucru, şi el cântă la mandolină şi se uită pe pereţi, nu am avut timpul necesar şi liniştea sufletească”, a răspuns Petre Daea, spunând că a fost când la moţiune în Parlament, când la televizor.

România va sigila și monitoriza mijloacele de transport cu cereale din Ucraina care tranzitează România și va face controale în vamă pentru toate produsele agroalimentare venite din țara vecină. Aceste măsuri i-au fost transmise miercuri de ministrul agriculturii, Petre Daea, omologului său ucrainean Mykola Solsky.

România nu interzice astfel nici importurile, nici tranzitul.

Discuțiile celor doi miniștri au venit în contextul în care Uniunea Europeană se pregătește să impună la nivelul UE restricții privind importul de cereale din Ucraina, ca urmare a deciziilor de interzicere a importurilor de către state europene precum Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria.

După ce mai multe țări din Europa de Est au început să suspende unilateral importul de cereale ucrainene, punând presiune pe Bruxelles, Uniunea Europeană se pregătește să impună la nivelul UE restricții privind importul de cereale din Ucraina.

Uniunea Europeană pregătește compensații de 100 de milioane de euro pentru fermierii din țările care se învecinează cu Ucraina și intenționează să introducă restricții la importurile de cereale ucrainene, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, conform Reuters.

Comisia Europeană, care supraveghează politica comercială a celor 27 de state membre UE, va lua ceea ce a descris drept „măsuri preventive” pentru anumite categorii de cereale și semințe oleaginoase - în special grâu, porumb, semințe de floarea soarelui și semințe de rapiță.

Conform regulamentului UE, Uniunea Europeană poate limita importul de produse în întreg blocul comunitar sau într-o parte a blocului, permițând în același timp tranzitul.

Uniunea Europeană a suspendat în mai 2022, pentru un an, taxele vamale pentru toate produsele importate din Ucraina şi se organizase pentru a-i permite acesteia să-şi exporte stocurile de cereale după închiderea căilor maritime prin Marea Neagră, provocată de invazia rusă. În locul unui simplu tranzit însă, statele europene vecine au constatat că pe teritoriul lor se acumulează porumb, grâu şi floarea soarelui din Ucraina din cauza unor probleme logistice, ceea ce a făcut să scadă preţurile la produsele locale, notează AFP.