Ministrul Agriculturii, Petre Daea, ar urma să aibă vineri o primă discuție cu omologul său din Ucraina, dar și cu miniștrii din Polonia, Ungaria și Bulgaria, în scandalul cerealelor ieftine din Ucraina, care au scos în stradă femierii.

Petre DaeaFoto: Inquam Photos / George Calin
  • „Mâine sunt în dialog direct cu toți miniștrii din zona aceasta afectată a cerealelor din Ucraina pentru a închega o misiune comună. Am facut toate demersurile, știu de scrisoarea din 7 aprilie. Deocamdată nu există niciun model, avem doar o solicitare, modelul polonez are și o cotă electorală, motiv pentru care trebuie să fim foarte atenți în compunerea doleanțelor noastre.
  • Noi ne gândim să oprim importurile pentru o perioada determinată de timp, pentru că trebuie să golim magaziile, ca să ne pregătim pentru noua recoltă”, a declarat Petre Daea, joi după-amiază, la Antena 3.

Conform unor surse oficiale, Petre Daea ar urma să aibă o primă discuție vineri cu omologii săi din Ucraina, Polonia, Ungaria și Bulgaria.

În același timp, PSD a transmis un comunicat de presă în care pasează rezolvarea acestei probleme la Ministerul Afacerilor Externe:

  • „PSD salută răspunsul prompt al ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, la solicitarea de a deschide dialogul diplomatic cu Ucraina în privința unui acord de suspendare temporară a exporturilor de cereale pe piața românească, după modelul aplicat în Polonia.
  • Ministrul Agriculturii din România este pregătit să abordeze acest subiect cu omologul său ucrainean, imediat după parcurgerea protocoalelor diplomatice dintre ministerele de externe dintre cele două ţări.
  • În acest context, PSD îşi exprimă încrederea că Ministerul Afacerilor Externe şi Reprezentanţa Permanentă a României de pe lângă Uniunea Europeană vor susţine, în cadrul reuniunii din 19 aprilie 2023 a „Comitetului Reprezentanţilor Permanenţi ai guvernelor statelor membre de pe lângă Uniunea Europeană” (COREPER), propunerea înaintată de Ministerul Agriculturii din România în privinţa activării măsurii de salvgardare accelerată, respectiv suspendarea temporară a scutirii de taxe pentru produsele ucrainene în statele membre afectate grav de exportul de cereale din Ucraina, fără însă a se limita culoarele de tranzit către alte ţări, mai indică sursa citată”.

Kuleba a transmis că ministrul Agriculturii din Ucraina îl așteaptă pe Daea la discuții

Scandalul cerealelor ieftine din Ucraina, care au scos în stradă femierii din România, a fost discutat miercuri la nivel oficial de miniștrii de Externe de la București și Kiev.

Pe modelul acordului ucraineano-polon al miniștrilor agriculturii, Bogdan Aurescu a susținut identificarea unor soluții practice prin dialog bilateral.

Dmytro Kuleba a propus, în acest context, ca Ministerele Agriculturii din Ucraina și România să între în dialog direct pe acest subiect, ministerele de externe urmând să faciliteze aceste discuții între ministerele competente de linie. La scurt timp după discuția telefonică, ministrul Kuleba a confirmat disponibilitatea deplină a ministrului ucrainean al agriculturii în acest sens, potrivit unui comunicat de presă al MAE.

Promisiunea lui Kuleba a venit în contextul în care Aurescu a amintit în discuții facilitarea, de către țara noastră, a exportului a aproape 15 milioane de tone de cereale și alte produse agricole din Ucraina, subliniind însă că preocuparea Guvernului României este de a găsi soluții pentru problemele întâmpinate de fermierii români ca urmare a intrării pe piața română a produselor ucrainene. Potrivit MAE, ministrul a subliniat importanța asigurării riguroase a trasabilității produselor care tranzitează România, pentru a se asigura că toate produsele agricole destinate statelor terțe care intră în România vor ieși din țara noastră spre destinațiile stabilite din alte state.

Iohannis: Nu putem accepta ca ajutorul pentru Ucraina să se întoarcă împotriva fermierilor români

​Situația cerealelor ieftine din Ucraina a fost discutată în CSAT, guvernul fiind însărcinat să găsească soluțiile astfel încât să nu fie afectați fermierii, a declarat joi, președintele Klaus Iohannis.

  • „Noi ajutăm Ucraina și suntem super deschiși, ca să spun așa. Le-am facilitat tranzitul de cereale peste jumătate, nota bene, peste jumătate din ce a exportat Ucraina a trecut prin România, drum, cale ferată, port, deci o cantitate imensă, peste 14 milioane de tone de cereale au exportat prin România și o face în continuare.
  • Nu le luăm impozit, nu le luăm taxe pe asta. Deci sunt exceptați de la taxe, dar acest ajutor este pentru Ucraina și în niciun caz nu putem să acceptăm să se întoarcă împotriva fermierilor români. Nu asta este ideea și de aceea trebuie găsite cele mai bune soluții pentru a proteja fermierul român și pentru a ajuta, în același timp, Ucraina. Am promisiuni că se lucrează pe aceste chestiuni și se vor găsi soluții.”, a spus șeful statului.

Modelul polonez

Miniștrii Agriculturii din Polonia și Ucraina au convenit ca importurile de cereale ucrainene vor fi oprite temporar, pentru a atenua impactul asupra preţurilor, dar tranzitul va fi încă permis.

Mari cantităţi de cereale ucrainene au pătruns pe piaţa statelor UE, atât prin deschiderea acesteia acceptată de blocul comunitar pentru a ajuta Ucraina în războiul cu Rusia, cât şi din cauza blocajelor logistice care au făcut ca transporturi de cereale ucrainene destinate iniţial unor state terţe să rămână pe pieţele ţărilor central şi est-europene.

„Am convenit să limităm şi să oprim deocamdată exporturile către Polonia. Tranzitul va fi permis, dar va fi atent monitorizat în ambele ţări, astfel încât cerealele din Ucraina să nu rămână în Polonia”, a declarat ministerul polonez al Agriculturii.

De la începutul sezonului iunie 2022-iulie 2023, Ucraina a exportat 37,2 milioane de tone de cereale, inclusiv 20,6 milioane de tone prin coridorul din Marea Neagră.

Uniunea Europeană ar trebui să reintroducă taxe vamale asupra produselor agricole ucrainene dacă afluxul acestor produse, ce împinge în jos preţurile pe pieţele UE, nu poate fi oprit prin alte mijloace, afirmă premierii din Bulgaria, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria într-o scrisoare transmisă la finalul lui martie preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.