Preşedintele Ungariei, Katalin Novák, a fost întâmpinată cu proteste, miercuri, la Carei, unde a mers într-o vizită privată și a participat la festivitatea de inaugurare a statuii poetului Kolcsey Ferenc, autor al textului imnului naţional al Ungariei.

Katalin NovákFoto: Šulová Kateřina / ČTK / Profimedia

Câteva zeci de persoane, care au venit cu tricolorul ţării, au huiduit-o pe președinta Ungariei. Protestatarii aveau pancarte cu mesaje precum „Aici e România, aici e ţara noastră”, „Ceva este etern: Transilvania, pământ românesc!”. Este vorba despre reprezentanţi ai AUR şi ai unor asociaţii naţionaliste.

De asemenea, în momentul sosirii preşedintelui Ungariei la Primăria din Carei, grupul de manifestanţi a scandat în repetate rânduri „România” şi „Trăiască, trăiască şi înflorească Moldova, Ardealul şi Ţara Românească”, în vreme ce la difuzoarele din zonă se auzeau melodii maghiare.

Protestatarii, veniţi din mai multe oraşe, au declarat jurnaliştilor prezenţi că sunt deranjaţi de faptul că preşedintele Ungariei nu vine oficial în România, ci în vizită privată, dar şi de amplasarea unui număr prea mare de statui ale unor personalităţi maghiare în Carei, scrie Agerpres.

Imediat după dezvelirea statuii, preşedintele Ungariei s-a apropiat de susţinătorii săi şi a făcut fotografii cu aceştia.

„Forţele de ordine tratează cu maximă responsabilitate orice adunare publică, în cazul de faţă evenimentul de la Carei, fiind pregătite elemente de dispozitiv care să acopere eventuale momente neplăcute. Totodată, precizăm că menţinem un dialog permanent cu participanţii la adunarea publică, cât şi cu ceilalţi cetăţeni, prin personal specializat al Jandarmeriei. Misiunea noastră este de a asigura protecţia tuturor cetăţenilor şi dreptul la liberă exprimare, atât timp cât el se încadrează într-un cadru legal”, au transmis oficialii Jandarmeriei, citați de News.ro.

Statuia lui Kölcsey Ferenc, inaugurată miercuri la Carei, este opera sculptorului Győrfi Lajos şi a fost realizată de către GECT Poarta Europei, la iniţiativa administraţiei locale din Carei, cu sprijinul Guvernului Ungariei.