Judecătorii și procurorii ar trebui să se pensioneze la fel ca toată lumea, la vârsta de 65 de ani și nu la 49 de ani sau mai devreme, așa cum se întâmplă în prezent, spune la podcastul Digi Context prodecanul Facultății de Drept, din cadrul Universității București, Paul Pop.

Iohannis-magistratiFoto: Administratia Prezidentiala

„Să se pensioneze ca toată lumea la 65 de ani. Un medic care face urgențe vreo 25 de ani, cam cum credeți că iese cu mintea zi de zi, în afară de faptul că este devotat, dedicat să ajute oameni. La fel și un magistrat. Iese la pensie la 65 de ani acel medic. Eu ca avocat ies la pensie la 65 de ani. Eu, cadru didactic universitar, ies la pensie la 65 de ani”, spune Pop.

Prodecanul argumentează că o pensionare timpurie ar trebui să însemne și o pensie mai mică.

„Vreți să vă pensionați după 20 de ani, 25 de ani de muncă, adică la 49 de ani, niciun fel de problemă. Dar nu veți avea 80%, veți avea 60% din salariul pe care îl aveți la momentul la care vă pensionați. Și atunci o să vedeți că se gândesc foarte bine, de două, chiar trei, chiar patru ori, dacă se pensionează la 49 de ani”, spune Paul Pop la podcastul Digi Context.

Prodecanul Facultății de Drept explică și lacunele din actuala legislație care le permite magistraților să intre le pensie la vârste fragede: atunci când se calculează vechimea este inclusă și perioada în care viitorii magistrați urmează cursurile Institutului Național al Magistraturii, adică sunt tot un fel de studenți.