Imagini scandaloase surprinse în timpul unei ore de curs la școala din Pietriceaua, comuna Brebu din județul Prahova, au fost publicate vineri de presa locală. În filmulețe se poate vedea că în timp ce o profesoară predă și scrie pe tablă doi băieți vin lângă aceasta și mimează, insistent, scene sexuale. În urma apariției imaginilor, Poliția a anunțat că a deschis dosar penal.

Sală de clasăFoto: © Chokniti | Dreamstime.com

Publicația phonline.ro scrie că femeia batjocorită și umilită de doi elevi în timp ce se afla în fața clasei, la oră, este profesoară de engleză.

În imagini se poate vedea că, în timp ce profesoara încearcă să scrie la tablă, lângă aceasta apar doi băieți care simulează acte sexuale cu ea, în timp ce sunt filmați și încurajați de ceilalți elevi.

La un moment dat, unul dintre băieți se urcă pe un scaun și o apucă pe profesoară de cap. Același băiat vapează, apoi, și îi suflă profesoarei fumul în față. Profesoara pare să nu aibă nicio reacție, râde, încearcă din când în când să se ferească, iar uneori spune „Gata!”.

În alt film, care pare realizat la aceeaşi oră, unul dintre elevi îi duce profesoarei la gură degetul mijlociu.

În urma apariției imaginilor, Poliția Prahova a anunțat că a deschis dosar penal:

  • „La data de 6 aprilie a.c., polițiștii Secției de poliție rurală Valea Doftanei au fost sesizați de către directorul unei unități școlare din comuna Brebu despre faptul că deține o înregistrare audio video prin care doi elevi cu vârstele de 13 ani, în timp ce se aflau într-o sală de clasă, au simulat exercitarea unor acte de natură sexuală asupra unui cadru didactic.
  • În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracțiunii de ultraj contra bunelor moravuri, cercetările fiind continuate în vederea stabilirii tuturor împrejurărilor în care s-a produs evenimentul”.

Ce sancțiuni au primit elevii

Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova informează vineri, în legătură cu incidentul de la școala gimnazială din Pietriceaua, că s-a stabilit sancţionarea elevilor implicaţi, astfel: cei doi elevi care apar în imagini şi elevul care filmează şi îi instigă au fost sancţionaţi cu „Mustrare scrisă” şi scăderea notei la purtare cu 6 puncte, iar ceilalţi elevi prezenţi în clasă cu „Observaţie scrisă”.

Inspectoratul Şcolar precizează totodată că va demara propria anchetă cu privire la activitatea unităţii de învăţământ.

Redăm mai joi comunicatul de presă transmis de Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova:

„În legătură cu incidentul derulat la Şcoala Gimnazială Pietriceaua, structură a Şcolii Gimnaziale „Matei Basarab” comuna Brebu, judeţul Prahova, Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova face cunoscute următoarele:

  • - În dimineaţa zilei de 6 aprilie 2023, conducerea unităţii de învăţământ a fost informată de existenţa unui clip video realizat în timpul unei ore de curs şi, imediat ce a intrat în posesia lui şi a fost vizionat, au fost înştiinţate Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova şi Poliţa comunei Brebu.
  • - Tot în cursul zilei de 6 aprilie 2023, a fost convocat Consiliul Clasei, care a stabilit sancţionarea elevilor implicaţi, astfel: cei doi elevi care apar în imagini şi elevul care filmează şi îi instigă au fost sancţionaţi cu „Mustrare scrisă” şi scăderea notei la purtare cu 6 puncte, iar ceilalţi elevi prezenţi în clasă cu „Observaţie scrisă”.
  • - Conducerea unităţii şcolare a iniţiat o cercetare prealabilă a împrejurărilor în care a avut loc incidentul, pentru lămurirea tuturor aspectelor.
  • - Având în vedere gravitatea faptelor, atât elevii cât şi cadrul didactic, vor beneficia de consiliere din partea specialiştilor Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova va demara propria anchetă, privind activitatea de la nivelul unităţii de învăţământ”.

Ministrul Educației: „Voi face tot ce ține de mine să prevenim aceste fapte”

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a reacţionat, vineri, cu privire la acest caz. Ea spune că „incidentele din ultima vreme au făcut ca fiecare cadru didactic să simtă nevoia de certitudini privind siguranţa în şcoli” și a anunțat că au fost demarate discuţii cu oficialii MAI şi ai Autorităţii pentru Protecţia Copilului pentru a găsi soluţiile cele mai potrivite în aceste cazuri.

  • „Știu că incidentele din ultima vreme au făcut ca fiecare cadru didactic să simtă nevoia de certitudini privind siguranța în școli. Vreau să vă asigur că voi face tot ceea ce ține de mine să prevenim aceste fapte și am demarat deja o serie de consultări pentru a găsi cele mai bune soluții în acest sens. Siguranța fiecărei persoane din unitățile de învățământ este prioritară pentru Ministerul Educației” - a fost mesajul transmis de ministrul Educației, Ligia Deca, „în contextul evenimentelor din ultima vreme”.

Redăm mai jos comunicatul Ministerului Educației:

„În această după-amiază, Ministerul Educației a fost informat, de către reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Prahova, asupra existenței, în spațiul public, a unui clip video în care mai mulți elevi prezintă explicit activități sexuale îndreptate asupra unui cadru didactic.

Conform informațiilor primite, în urma apariției, în cursul zilei de ieri, a clipului video, la nivelul unității școlare au fost deja demarate acțiuni pentru stabilirea contextului, precum și a demersurilor de urmat în perioada următoare. S-a solicitat, de asemenea, sprijinul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Prahova.

Ministerul Educației va continua să țină legătura cu reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Prahova, atât pentru a avea informații asupra faptelor produse, cât și pentru a oferi, dacă va fi necesar, sprijin comunității școlare.

Ministerul Educației a demarat discuții cu reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne și ai Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopții pentru a se identifica soluții de îmbunătățire a procesului de prevenție și de intervenție în situații de violență în mediul școlar”.

________

(Foto articol © Chokniti | Dreamstime.com)