Fermierii din întreaga ţară vor protesta, vineri, nemulţumiţi de ”soluţia găsită de Comisia Europeană la problemele şi dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar”. Sute de vehicule şi utilaje agricole se vor deplasa cu viteză redusă, în coloană, în mai multe zone ale ţării.

CerealeFoto: Okea | Dreamstime.com

Fermierii din întreage ţară s-au organizat şi protestează, vineri, în mai multe zone din ţară.

”Această formă extremă de manifestare este consecinţa nemulţumirii şi dezamăgirii profunde a fermierilor români în legătură cu soluţia găsită de Comisia Europeană la problemele şi dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar din ţara noastră, pe fondul distorsiunilor de piaţă cauzate de conflictul armat din Ucraina. Eliminarea totală, începând cu mijlocul anului trecut, a taxelor vamale pentru toate mărfurile din Ucraina, a exportat, în plan comercial, efectele războiului în ţările limitrofe printr-un efect de dumping involuntar, deoarece a stimulat fermierii ucraineni să vândă sub cost odată cu forţarea ritmului fluxurilor de marfă.

Această măsură nu a ajutat şi nu îi va ajuta pe fermierii ucrainieni să îşi reia ciclul de producţie în condiţiile unei escaladări puternice a cheltuielilor cu inputurile, în schimb a perturbat extrem de puternic piaţa din România”, a transmis Uniunea Naţională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal.

Timp de mai multe ore, sute de vehicule şi utilaje agricole se vor deplasa, în coloană, cu viteză redusă pe artere din mai multe judeţe.

Organizatorii au publicat şi lista cu zonele în care se va protesta şi trasele urmate.

La Cluj, de exemplu, şi-au anunţat prezenţa peste 50 de vehicule.

”În intervalul orar 12.00 – 15.00, va avea loc o manifestare de protest a fermierilor pe raza unităţilor administrativ teritoriale Moldoveneşti şi Mihai Viteazu, judeţul Cluj, la care vor fi prezente aproximativ 50 de autovehicule şi utilaje agricole. Manifestarea de protest se va desfăşura prin deplasarea încolonată a vehiculelor, cu viteză redusă, pe sectoarele de drum DN1 – E81 şi DN75”, a transmis IPJ Cluj.

Poliţiştii fac apel la conducătorii auto să evite, pe cât posibil, sectoareele de drum vizate de protest.