Băiatul de 16 ani de la Colegiul „Ion Creangă” din București care și-a înjunghiat profesoara de japoneză și-a premeditat fapta, a venit de acasă înarmat cu un cuțit, cu acest scop, și chiar s-ar fi interesat ce pedeapsă riscă dacă o atacă pe femeie, spun procurorii, care cer arestarea preventivă a adolescentului. Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro că băiatul le-ar fi spus colegilor săi de clasă de mai multe ori că ar vrea să o omoare pe profesoară.

Ministerul Public Foto: Agerpres

16:13Magistrații au emis pe numele băiatului mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile. Decizia Tribunalului București nu este definitivă, dar este executorie.

Conform Codului Penal, minorul care a împlinit vârsta de 16 ani răspunde penal pentru faptele sale. Dacă minorul are vârsta între 14 şi 16 ani, el răspunde penal numai dacă se dovedeşte că a săvârşit fapta cu discernământ. Acuzaţiile aduse adolescentului sunt de tentativă de omor calificat, port sau folosire fără drept de obiecte periculoase şi tulburare a ordinii şi liniştii publice.

Adolescentul fusese reținut pentru 24 de ore, iar Parchetul Tribunalului București a sesizat Tribunalul București cu propunerea de arestare preventivă a acestuia.

Băiatul și-a premeditat fapta și s-a interesat inclusiv ce pedeapsă ar primi

Parchetul Tribunalului București a relatat, joi, într-un comunicat de presă, cum a avut loc incidentul:

  • „În timp ce profesoara în vârstă de 26 de ani începuse ora de predare la clasa a X-a și împărțea foile cu teste căre elevi, în momentul în care a ajuns la banca adolescentului acesta a lovit-o cu un cuțit în gât, provocându-i o plagă înjunghiată.
  • Inculpatul a premeditat săvârșirea faptei prin aceea că s-a interesat despre pedeapsa aplicabilă, a făcut planuri în legătură cu modul în care urma să acționeze și s-a înarmat cu un cuțit.
  • Din modul în care a acționat, lovind victima cu o armă cu potențial letal într-o zonă vitală, rezultă că inculpatul a acceptat că acțiunile sale pot duce la decesul victimei, care nu s-a produs din hazard.
  • Inculpatul a purtat și folosit un cuțit într-o instituție de învățământ, iar prin violențele exercitate asupra persoanei vătămate în fața colegilor de clasă a tulburat ordinea și liniștea publică, provocând sentimente de teamă, indignare și insecuritate”.

Le-ar fi spus colegilor de clasă de mai multe ori că ar vrea să o omoare pe profesoara de japoneză

Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro că băiatul a spus la audieri că în clasă era „o stare de nemulțumire” legată de profesoara de japoneză, dar „nimeni nu făcea nimic”. El a mai spus că, în acest context, s-a gândit „să rezolve problema”.

Băiatul le-ar fi spus în mai multe rânduri colegilor săi de clasă că vrea să o omoare pe profesoara de japoneză și întreba ce pedeapsă ar risca.

În urma incidentului de miercuri de la Colegiul „Ion Creangă” din București, profesoara a ajuns la Spitalul Universitar cu răni în zona gâtului și este în stare stabilă.

Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” spunea că în multe şcoli există probleme legate de violenţă, de consumul de droguri şi nu numai, iar multe dintre aceste cazuri nu ajung în presă, dar există săptămânal astfel de semnale.