​​Vicepremierul PSD Sorin Grindeanu spune că în cazul pensiilor speciale trebuie adoptată „soluția radicală”, adică să fie eliminate de tot. Cu toate acestea, el susține că o excepție ar trebui făcută în cazul militarilor.

Sorin GrindeanuFoto: Guvernul Romaniei

„Părerea mea personală - am transmis-o și colegilor mei de partid- trebuie adoptată soluția radicală: fără pensii speciale. Dar deloc. Nu merge altfel această chestiune. Asta este părerea mea. Aceste lucruri trebuie eliminate total. Dacă nu se va adopta această chestiune, eu nu văd la ce soluție se va ajunge ca acele 3 miliarde să nu fie retrase. România nu își permite să piardă 3 miliarde din PNRR. Îmi susțin această soluție. Sigur că o să îmi atrag critici, dar eu cred că altă variantă nu merge”, a declarat liderul social-democrat într-un interviu pentru Digi24.ro.

El a spus că și-a expus punctul de vedere în interiorul partidului și „o să vedem zilele următoare”.

Grindeanu a mai spus însă că militarii care au fost în teatrele de război ar trebui scoși din categoria specialilor, criticând totodată situația din sistemul judiciar.

„E o discuție corectă pe fond, aceea de a separa militarii care sunt într-o formă nu neapărat speciali, care au fost în teatre de război și care nu ar trebui să fie în categoria aceasta. Ar trebui să extragem această zonă. Dar nu mi se pare normal pe zona asta de justiție să se iasă la pensie la 50 de ani, sau chiar mai devreme. Și pe alte zone. Când ajungi la 50 de ani chiar ai experiență care să ducă la un act mai bun și acțiuni mai bune în justiție. Și nu e vorba doar de vârsta de pensionare. E vorba și de cuantumul acestor pensii. Care, ce să vezi, de fiecare dată când vorbim de chestiuni din justiție e neconstituțional”, a mai spus Grindeanu.

Reforma pensiilor speciale este jalon pentru România în PNRR. Dacă legea nu este adoptată țara noastră va pierde peste 3 miliarde de euro.