Numele ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, al liderului PSD, Marcel Ciolacu, sau al europarlamentarului PNL Rareș Bogdan sunt vehiculate în discuțiile telefonice interceptate în dosarul privind atribuirea contractelor de închiriere pentru spațiile comerciale din Aeroportul „Henri Coandă”, în care fostul director al Companiei Naționale Aeroporturi București ar fi cerut mită de peste 22,4 milioane de euro de la doi oameni de afaceri. Marcel Ciolacu a avut marți o primă reacție în acest caz.

Avioane pe Aeroportul OtopeniFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Unul dintre numele invocate de inculpați în discuțiile telefonice este cel al liderului PSD.

Ciolacu: „Nu cunosc aceste personaje”

Liderul PSD a reacționat, marți, răspunzând întrebărilor jurnaliștilor despre implicarea sa în afacerea de la aeroport, el spunând că nu cunoaște „aceste personaje”:

  • „Nu cunosc și nu a avut nimeni o astfel de discuție. Niciodată. Nu cunosc aceste personaje și mă bucur că se face ordine”.

„Eu anul trecut prima dată m-am dus la Marcel”

Ordonanța DNA de începere a urmăririi penale împotriva fostului director general al Companiei Naționale Aeroporturi București George Alexandru Ivan include mai multe stenograme în care inculpații vorbesc despre mită de zeci de milioane de euro pentru prelungirea contractelor de închiriere a spațiilor comerciale din Aeroportul Otopeni și despre pretinsa influența pe care ar avea-o asupra unor politicieni de la PSD și PNL, scrie G4Media.

Inculpații vorbesc despre pretinsa influența asupra unor demnitari precum ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu sau europarlamentarul PNL Rareș Bogdan și se lăudau inclusiv cu influență la nivelul SRI, însă nu este clar dacă această influență pretinsă era reală. Nicunul dintre politicienii invocați de inculpați nu sunt surprinși însă în interceptări sau nu există probe că ar fi intervenit pentru prelungirea contractelor, conform ordonanței DNA de aproape 400 de pagini.

Stenogramele din dosar mai arată că patronul firmei Millenium, Cătălin Lăscuț, se lăuda că ar fi discutat inclusiv cu liderul PSD Marcel Ciolacu despre prelungirea contractelor de închiriere a spațiilor comerciale de pe aeroportul Otopeni, dar ar fi fost refuzat pentru că ar fi existat informări ”nasoale” de la un serviciu secret despre firma Millenium.

  • .„Eu anul trecut prima dată m-am dus la Marcel...Mă duc la Marcel și l-am rugat...Să-l sune pe Grindeanu să facă asta, să îmi dea și mie o prelungire de 3,5,7 ani”, spune Lăscuț într-una dintre discuții.

Potrivit DNA, un intermediar, Cristian Dumitru Bălan și George Alexandru Ivan, fost director la Compania Națională Aeroporturi București pe vremea ministrului Transporturilor Răzvan Cuc, i-ar fi cerut lui Cătălin Lăscuț, unul dintre patronii firmei care operează magazinele duty-free și restaurantele de pe aeroportul Otopeni, peste 22 de milioane de euro. În schimb, Bălan și Ivan i-ar fi promis lui Lăscuț că îl ajută să își prelungească contractele de închiriere de pe aeroportul Otopeni, inclusiv prin intervenții la ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Inculpații ar fi vrut astfel să îi convingă pe ministrul Sorin Grindeanu și pe secretarul de stat Bogdan Mîndrescu ca să le prelungească contractele de închiriere a spațiilor comerciale de pe aeroportul Otopeni, afacere deosebit de profitabilă pe care o desfășurau încă din anii 2000, scrie G4Media. Ei pretind că Grindeanu – care ar avea ambiții politice mari cum ar fi să ajungă președintele României și care ar fi apropiat de ”băieți”, de ”gruparea veche” Dâncu-Codruța – ar fi încercat să ”împace și capra și varza” cu prelungirea contractelor pe încă 6 luni.

Inculpații susțin că și compania franceză Lagardere viza spațiile comerciale de pe aeroport și ar fi făcut presiuni asupra ministrului Transporturilor. Ca să nu îi refuze pe francezi, dar nici să se pună rău cu ei, Grindeanu le-ar fi prelungit doar cu 6 luni contractele.

În stenograme, inculpații mai pretind că, dacă la rotativa guvernamentală Ministerul Transporturilor ar reveni PNL, li s-ar prelungi contractele pe 10 ani, iar dacă ministru ar fi Rareș Bogdan, atunci ar fi în avantajul lor pentru că l-ar numi director la CNAB pe unul dintre ei, adică pe fostul director George Alexandru Ivan. În discuțiile interceptate, inculpații discută și despre posibilul viitor ministru PNL al Transporturilor după rotativa guvernamentală: Gheorghe Flutur sau Iulian Dumitrescu.

Acuzațiile aduse de DNA

În 29 martie,

patru persoane - George Ivan, fost director al Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB), Radu Laurențiu Tănăsescu, director SC Millenium Pro Design, Cătălin Lăscuț, acționar majoritar la SC Millenium, și Cristian Dumitru Bălan

- au fost reținute de DNA

, iar un alt fost director din CNAB, Bogdan-Șerban Lițoi, a fost plasat sub control judiciar în ancheta privind contractele de închiriere a spațiilor comerciale din Aeroportul „Henri Coandă”. Mita pe care Ivan ar fi cerut-o ar depăși 22,4 milioane de euro.

Infracțiunile pentru care sunt cercetați de DNA sunt trafic de influență, luare și dare de mită, spălare de bani și complicitate la aceste infracțiuni, iar faptele s-ar fi petrecut începând cu sfârșitul anului 2021 și până acum.

  • „1. În perioada 11 ianuarie – 08 noiembrie 2022, persoana fizică, fără calitate specială, direct sau după caz, prin intermediul lui Ivan George-Alexandru, ar fi pretins în patru rânduri de la un om de afaceri (inculpatul asociat în cadrul unei societăți comerciale, cercetat în prezenta cauză) și de la directorul general al unei alte societăți comerciale, mai multe sume de bani (10.000.000 euro, 10.000.000 euro, 1.200.000 de euro și 1.200.000 de euro).
  • În schimbul banilor respectivi, inculpatul ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra ministrului transporturilor și directorului general al CNAB, că îi va determina pe aceștia să îndeplinească acte ce intră în îndatoririle lor de serviciu în legătură cu prelungirea pe diverse perioade de timp (un an sau cinci ani) a unor contracte pentru exploatarea spațiilor comerciale din interiorul aeroportului Otopeni, încheiate între CNAB și societatea inculpatului care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail, respectiv între CNAB și societatea unde lucrează directorul general.
  • 2. Într-un context asemănător și pentru același motiv, în perioada, 25 august 2022 – 23 ianuarie 2023, inculpatul asociat în cadrul unei societăți comerciale, care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail, ar fi pretins de la directorul general al unei alte societăți comerciale folosința unor spații comerciale în interiorul aeroportului Otopeni, iar ulterior suma de 100.000 euro, din care ar fi primit, sub forma unor prestări de servicii fictive, suma de 294.275 lei.
  • 3. În perioada 29 decembrie 2021 - 01 februarie 2023, Lițoi Bogdan-Șerban, în calitatea menționată mai sus, prin intermediul celui de-al patrulea inculpat, ar fi primit de la inculpatul, asociat al unei societăți comerciale care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail, suma de 15.000 de euro pentru aprobarea cu întârziere de 4 luni a unui caiet de sarcini aferent unei proceduri de atribuire privind achiziția de servicii de consultanță și asistență organizată de CNAB.
  • 4. În data de 14 februarie 2022, Ivan George-Alexandru ar fi permis accesul unui director general al unei alte societăți comerciale (martor în cauză) la informații din cadrul CNAB ce nu erau destinate publicității, respectiv la date din conținutul unui caiet de sarcini pentru achiziția de servicii de consultanță, anterior publicării acestuia (18.05.2022). De asemenea, inculpatul i-ar fi indicat aceluiași om de afaceri și modalitatea prin care putea să câștige licitația respectivă.
  • A doua zi, 15 februarie 2022, Ivan George-Alexandru ar fi predat efectiv persoanei respective caietul de sarcini”.