Președintele Klaus Iohannis a lăudat din nou actuala coaliție de guvernare PSD-PNL-UDMR, spunând că este mulțumit fiindcă a „reușit cu succes” să treacă România prin criză și că la acest moment „nu există o alternativă viabilă la această coaliție”. Despre scenariul vehiculat al alegerilor anticipate, Iohannis nu crede că sunt posibile, apreciind că rotația la guvern, prevăzută în acodul coaliției, „este posibilă și se va întâmpla”.

Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă la CotroceniFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

Klaus Iohannis a făcut aceste declarații luni, într-o conferință de presă susținută alături de cancelarul german Olaf Scholz, întrebat dacă ia în calcul varianta în care PSD și PNL nu se vor înțelege pe unele teme majore și se va ajunge la alegeri anticipate.

În acest context, el a lăudat din nou actuala coaliție și Guvernul condus de Nicolae Ciucă, care a reușit „să evite mai multe crize”.

„Trebuie să vedem partea plină a paharului: s-au înţeles şi au rezolvat problemele cu care s-au confruntat”

  • „Am fost întrebat de multe ori dacă sunt mulţumit de felul în care s-a guvernat. Da, sunt mulţumit fiindcă ceea ce trebuia să facă coaliţia şi Guvernul - să treacă România prin criză - au făcut-o cu succes.
  • A, că nu absolut toate detaliile au fost rezolvate, este iarăşi adevărat, dar nici nu cred că s-a aşteptat cineva ca această coaliţie să funcţioneze numai cu foarte bună înţelegere şi numai cu soluţii ideale.
  • Este o coaliţie politică complicată între PNL şi PSD şi trebuie să vedem partea plină a paharului -s-au înţeles şi au rezolvat problemele cu care s-au confruntat.
  • Întrebarea este cum se continuă fiindcă în câteva luni sau săptămâni ar trebui să se producă rotația la conducerea Guvernului. Eu cred că această rotație este posibilă și se va întâmpla.
  • Nu cred că în momentul de față există o alternativă viabilă la această coaliție și partidele au înțeles”, a declarat Iohannis.

„Sunt convins că această coaliţie va merge mai departe”

El s-a declarat „convins” că actuala coaliție PSD-PNL-UDMR va merge mai departe și că „nu sunt motive de îngrijorare”:

  • „În același timp, va veni cu probleme suplimentare (rotația guvernamentală - n.r.), care vor trebui negociate.
  • În măsura în care va fi nevoie, mă voi implica pentru a garanta stabilitatea şi bunul mers al lucrurilor. Dacă ad absurdum nu se întâmplă aşa şi lucrurile se îndreaptă spre o situaţie de aşa-zise alegeri anticipate, care, expressis verbis, nu sunt prevăzute în Constituţie, dar evident ele pot avea loc, complicat de ajuns acolo, atunci va fi decizia coaliţiei şi eu mă voi implica pentru a garanta stabilitatea ţării, pentru a garanta un mers normal al lucrurilor publice.
  • Până la urmă, alegeri vor fi cel mai târziu la sfârşitul anului viitor.
  • Încă o dată, eu cred că se va întâmpla rotaţia la conducerea Guvernului şi sunt convins că această coaliţie va merge mai departe. Cum va arăta acest lucru în detaliu, vom vedea, însă nu sunt motive de îngrijorare.

Nu vreau să dau exemple din vecinătatea mai apropiată sau mai îndepărtată, dar nu vom avea alegeri după alegeri, după alegeri, după alegeri. Deci România va fi guvernată şi va rămâne o ţară stabilă şi prosperă”.

O „premieră în politica românească”

Atât premierul Nicolae Ciucă, cât și liderul PSD, Marcel Ciolacu, au declarat în mai multe rânduri că rocada guvernamentală va avea loc la finalul lunii mai, așa cum este stabilit prin protocol.

  • „Eu cred categoric că rotaţia va avea loc. Nu va fi cu niciun scandal.
  • Protocolul va fi respectat şi toate lucrurile vor fi decise cu o perioadă înainte, iar lucrurile vor decurge foarte normal şi foarte uşor.
  • Sunt ferm convins că şi preşedintele va face desemnarea care va veni din partea PSD. În acest moment eu sunt această desemnare şi îmi doresc ca această coaliţie să ţină până la sfârşitul anului 2024”, declara Marcel Ciolacu, la jumătatea lunii februarie.

Liderul PSD spunea că este posibil ca rotaţia să fie realizată până la 1 iunie și lăuda coaliţia cu PNL, care „a adus stabilitate în România”:

  • „Nu am văzut niciodată vreo declaraţie a primului ministru Nicolae Ciucă cum că acest acord nu se va respecta. (...) Este posibil până la 1 iunie să avem totul desfăşurat. (...)
  • Este o perioadă în care trebuie să apărem la televizor să explicăm românilor anumite lucruri. (...) Cu preşedintele României nu am discuţii particulare. Am avut numai discuţii instituţionale. Nu avem o relaţie tensionată. (...) România are nevoie în acest moment categoric de o stabilitate politică. Este o mare greşeală să intrăm într-o zonă de instabilitate politică”.

El a mai spus că periodic se întâlneşte şi vorbeşte la telefon cu premierul Nicolae Ciucă:

  • „Eu mă văd periodic cu primul ministru Nicolae Ciucă (...) şi vorbim foarte des la telefon. O premieră în politica românească. (...)
  • Încercăm să ne coordonăm activitatea executivă şi legislativă, lucru care nu s-a întâmplat niciodată între doi lideri ai celor mai mari partide din România. (...)
  • Niciodată nu a existat între mine şi domnul Nicolae Ciucă o discuţie că această rotaţie nu va avea loc. Dimpotrivă, discuţia a fost una că în sfârşit a venit vremea în România ca doi lideri politici să respecte acordurile pe care le-au semnat. Veţi vedea că aşa va fi. Din punctul meu de vedere, va fi o rotaţie rapidă, într-un termen foarte scurt”.

De asemenea, acesta a arătat că se pregăteşte pentru funcţia de premier şi că îl doreşte în viitorul guvern pe Mihai Tudose.

Potrivit preşedintelui PSD, „soluţia” politică şi după anul 2024 ar putea fi o coaliţie PSD-PNL:

  • „Nu vă ascund şi nu am ascuns-o niciodată. Cred că soluţia în perioada şi după 2024 este tot o coaliţie largă între cele două partide. (...) Eu cred că împreună cu domnul prim-ministru Nicolae Ciucă putem creiona în viitor şi din 2024 o coaliţie, dacă nu chiar o alianţă”.

Ce implică sistemul de rotație stabilit de PNL-PSD la preluarea guvernării

Acordul politic de constituire a „Coaliției Naționale pentu România”, semnat de liderii PSD, PNL și UDMR în noiembrie 2021, la constituirea actualei coaliții de guvernare, prevede că Nicolae Ciucă va avea mandat până în 25 mai 2023, moment de la care va fi numit un premier din partea PSD, până la alegerile generale din 2024.

Documentul prevede și condițiile în care va funcționa sistemul de rotație între PNL și PSD - la schimbarea premierului, vor fi înlocuiți și următorii reprezentanți în guvern:

  • Vicepremierul din partea PSD va fi înlocuit de un vicepremier din partea PNL;
  • Ministrul Transporturilor din partea PSD va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene;
  • Ministrul Finanțelor publice din partea PSD va fi înlocuit de PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiției;
  • Coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei prim-ministrului.