Elena Lasconi, primarul USR din Câmpulung Muscel, susţine că pragul pentru abuz în serviciu - stabilit de Senat la 250.000 de lei - înseamnă, de fapt, prag pentru furt. Edilul crede că şi suma de 1.000 de lei, acceptată pentru cadouri în administraţia publică, este prea mare. Prezentă în emisiunea Insider politic, difuzată de Prima TV, Elena Lasconi a oferit exemplul unui director de spital, care a cerut decontarea unui sejur, plus ţigări şi bere.

Elena Lasconi, primarul Campulung MuscelFoto: Agerpres

”Ce este mizeria asta (pragul pentru abuz în serviciu - n.r.)? De ce nu faceţi, fraţilor, prag pentru furt? Intră unul în magazin şi fură un televizor. Nu păţeşte nimic, că n-a furat 10. Ce vorbim noi aici? Eu am trimis sesizare către DNA şi Parchet pentru un director de spital care a dorit să deconteze sejur, aşa scria pe factură. Şi un pachet de ţigări şi nişte bere. Mi se pare, aşa, o ghiolbănie, o mitocănie, o lipsă de respect faţă de cetăţean. Să te uiţi în ochii cetăţeanului, să te baţi cu pumnul în piept că faci şi dregi, şi tu să decontezi din banii lui. 100% nu sunt de acord. Să nu fie niciun prag. Zero”, a spus Elena Lasconi.

Întrebată dacă primarii n-ar putea face puşcărie pe nedrept, în cazul în care legea nu prevede un prag, Elena Lasconi a răspuns: ”Aoleu! Pentru ce? E adevărat că poţi să faci multe greşeli dacă munceşti foarte mult, dar atunci când e vorba de cifre, trebuie să deschizi foarte bine ochii, să vezi ce semnezi, pentru că eşti ordonator principal de credite”.

Primarul USR anunţă că a aderat la strategia naţională anti-corupţie.

”Am numit o comisie care să urmărească cadourile primite în primărie. Cadoul să nu depăşească, se sugerează, 200 de euro. Eu înnebunesc şi la asta. Dar de ce nu faceţi, fraţilor, 200.000 de euro? Faceţi cadou de 200.000 de euro, să vină omul să-i lase două maşini primarului în faţa primăriei. Ce este asta?”, a adăugat Elena Lasconi.

Întrebată dacă ar accepta flori în valoare de 200 de euro, Elena Lasconi a răspuns: ”Flori în valoare de 200 de euro? Nici nu pot să mă gândesc cam cum arată. Dar ce au? Sunt stropite cu diamante?”.

Senatorii au votat, miercuri, în plen, un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, precum şi a altor acte normative, iniţiat de Guvern la sfârşitul anului 2022, care a introdus, printr-un amendament depus în comisia juridică, un prag valoric pentru abuzul în serviciu în cuantum de 250.000 de lei.

Proiectul a generat critici, fiind comparat cu Ordonanţa 13 din epoca Dragnea, care a provocat ample proteste.

Ulterior, Ministerul Justiţiei a precizat că „nu există nicio referinţă concretă” în deciziile Curţii Constituţionale a României sau în avizele Comisiei de la Veneţia cu privire la valoarea economică sau financiară a unui prag valoric pentru infracţiunea de abuz în serviciu şi a anunţat că va susţine adoptarea de către Camera Deputaţilor a unui prag de 9.000 de lei.

Miercuri seară, preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă a anunţat susţinerea liberalilor pentru pragul de 9.000 de lei la infracţiunea de abuz în serviciu propus de Ministerul Justiţiei, precizând că liderul deputaţilor PNL Gabriel Andronache a fost mandatat să susţină acest amendament la Cameră.

Un anunţ similar a fost făcut de către liderul PSD, Marcel Ciolacu.