Un fost poliţist din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Vaslui, care a împuşcat mortal un bărbat în timpul unei misiuni, în anul 2018, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, potrivit sentinţei magistraţilor de la Curtea de Apel Iaşi, care au menţinut astfel decizia luată în luna iunie a anului trecut de Tribunalul Iaşi.

Sala de judecataFoto: Andrey Popov / Dreamstime.com

Fostul poliţist a fost obligat, totodată, la plata unor daune morale în valoare de 750.000 de lei, în solidar cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Vaslui.

„Rejudecând cauza în limitele desfiinţării, instanţa majorează cuantumul despăgubirilor civile reprezentând daune morale la plata cărora a fost obligat inculpatul Vizitiu Mihai în solidar cu partea responsabilă civilmente IPJ Vaslui (...) de la 300.000 lei la 500.000 lei. Reduce cuantumul despăgubirilor civile reprezentând daune morale la plata cărora a fost obligat inculpatul Vizitiu Mihai în solidar cu partea responsabilă civilmente IPJ Vaslui către partea civilă S. M., de la 100.000 lei la 50.000 lei. Reduce cuantumul despăgubirilor civile reprezentând daune morale la plata cărora a fost obligat inculpatul Vizitiu Mihai în solidar cu partea responsabilă civilmente IPJ Vaslui către părţile civile M.V. şi M.I. prin sentinţa penală apelată, de la 200.000 lei fiecare parte la 100.000 lei fiecare parte civilă", se arată în decizia instanţei, citată de Agerpres.

În anul 2018, un tânăr a fost împuşcat accidental în cap de un poliţist care îl urmărea, în urma unor informaţii că acesta se afla la volanul unei maşini, deşi avea permisul de conducere suspendat. Bărbatul a murit la puţin timp după ce a fost preluat de un echipaj medical, în ciuda eforturilor depuse de medici pentru a-i salva viaţa.

Bărbatul în cauză avea 26 de ani şi era din comuna Puşcaşi, judeţul Vaslui. El fusese condamnat pentru refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice şi conducere fără permis. Totodată, în anul 2017, el provocase un accident rutier, fără victime. I s-a întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducere fără permis şi conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, dosarul fiind în lucru la momentul incidentului.

Iniţial, s-a anunţat că poliţistul va fi cercetat pentru omor, ulterior, la nivelul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui s-a primit o ordonanţă de schimbare a încadrării juridice faţă de poliţist, din omor în ucidere din culpă. Ancheta în acest caz a fost instrumentată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui. Ulterior, la solicitarea avocatului familiei tânărului decedat, dosarul a fost preluat de Parchetul General.

Poliţistul Mihai Vizitiu a fost pus o perioadă la dispoziţia şefului IPJ Vaslui, iar ulterior acestuia i-a fost desfăcut contractul de muncă.

Foto: Dreamstime.com