Fostul preşedinte al Republicii Moldova Igor Dodon, soţia acestuia şi un medic de familie au fost trimiși în judecată de Procuratura Anticorupţie de la Chișinău, într-un nou dosar. Conform procurorilor, ei ar fi obținut un certificat medical fals pentru a convinge instanța să le permită să vină în România, în condițiile în care aveau interdicție de a părăsi țara, conform Deschide.md și Agora.md.

Igor DodonFoto: Aleksey Nikolskyi/Kremlin Pool / Zuma Press / Profimedia

Potrivit Procuraturii Anticorupţie, în respectivul certificat medical au fost menționate date denaturate, potrivit cărora copilul minor al fostului preşedinte avea nevoie de consultaţii la medici specialişti şi, după caz, de tratament medical.

Procurorii au stabilit că Igor Dodon, care se afla sub incidenţa unei măsuri preventive prin care era împiedicat să părăsească Republica Moldova, a prezentat instanţei documentul oficial fals şi, în temeiul acestuia, a solicitat permisiunea de a pleca în România, sub pretextul de a-i face tratament post-COVID fiului său minor.

Acelaşi document oficial care ar fi fals a fost folosit şi de către soţia lui Igor Dodon, în privinţa căreia este aplicată o măsură preventivă similară într-un dosar cercetat de către procurori. Astfel, soţia fostului preşedinte, prin intermediul avocaţilor, a prezentat documentul medical Procuraturii Anticorupţie, solicitând permisiunea de a părăsi teritoriul Republicii Moldova şi de a merge în România, invocând acelaşi scop.

Conform procurorilor, fostul președinte, soţia acestuia şi medicul de familie sunt învinuiţi de „confecţionarea, deţinerea şi folosirea de către două sau mai multe persoane a unui document oficial fals, care acordă drepturi”. Aceste fapte se pedepsesc cu amendă de la 27.500 la 47.500 lei moldoveneşti, cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore sau cu închisoare de până la cinci ani.

La sfârşitul lunii ianuarie, deşi avea interdicţie de a ieşi de pe teritoriul Republicii Moldova, magistraţii i-au permis ex-preşedintelui Igor Dodon să părăsească ţara pentru a-şi însoţi fiul mai mic la reabilitare post-COVID. Fostul şef de stat urma să meargă în România pentru o perioadă de nouă zile, la sfârşitul lunii ianuarie - începutul lunii februarie. Ulterior, Dodon a anunţat că a renunţat la deplasarea în România.