Cazul bărbatului din Alba Iulia care și-a spânzurat băiețelul de un an, apoi s-a sinucis a amintit atât de cazul Caracal, cât și de cel de la Onești, unde doi muncitori au fost uciși de un bărbat după ce au fost sechestrați într-un apartament, în tot acest timp - cinci ore - Poliția aflându-se în fața blocului, fără să intervină. Reprezentanții Poliției Alba, dar și Poliția Română insistă că „nimic nu trăda o stare de pericol” și afirmă că mama a sunat la 112 o singură dată, „exprimându-și neliniștea, fără a spune vreo clipă că bărbatul a amenințat că va face ceva rău”. În acea noapte, polițiștii l-au sunat totuși pe bărbat de „zeci de ori,” dar acesta nu a răspuns. A sunat el înapoi o singură dată, a spus că „totul este bine” și „a închis brusc”. Poliția susține, de asemenea, că, pe lângă „lipsa indiciilor privind un risc iminent”, polițiștii nu au știut exact la care din cele două adrese verificate se afla bărbatul.

Noile BMW-uri ale PolițieiFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Amintim că mama copilului a sunat la 112 sâmbătă noapte, în jurul orei 01.00, iar polițiștii au intrat în apartament în jurul orei 05.00.

În tot acest timp, l-au așteptat să ajungă de la Turda la Alba Iulia pe proprietarul locuinței în care bărbatul stătea cu chirie, pentru a sparge ușa. Când într-un final au intrat în locuință, polițiștii i-au găsit spânzurați pe bărbat și pe fiul său, în vârstă de doar un an.

Poliția Alba, dar și Poliția Română, prin comisarul șef Georgian Drăgan, insistă că polițiștii nu puteau face mai mult pentru că „nu au existat indicii că tatăl copilului era violent” și nici nu au știut exact la ce adresă se află acesta - la adresa de domiciliu declarat sau la locuința închiriată.

Noi detalii și declarații contradictorii ies la iveală - deși susțin că „nimic nu indica o stare de pericol”, polițiștii l-au sunat totuși pe bărbat de "zeci de ori".

„Mama copilului a sunat la 112 o singură dată”

Purtătorul de cuvânt al Poliției Alba, Luminița Prodan, insistă că polițiștii au acționat „respectând toate procedurile” și că „nimic nu a indicat o stare de pericol”.

Contactată luni de HotNews.ro, Prodan a spus că mama copilului a sunat la 112 o singură dată și că nici în trecut nu au existat sesizări ale acesteia:

  • „Nu existau ordine de protecție provizorii, nu au fost reclamate în trecut fapte de violență domestică.
  • Poliția nu avea în evidență această familie ca fiind una cu probleme de violență domestică.
  • Copilul stătea la tatăl său în baza unei înțelegeri privind îngrijirea copilului, iar mama îl dusese acolo de bunăvoie, în weekend”.

„Femeia nu a știut să indice nici adresa la care se afla bărbatul”

Reprezentantul Poliției Alba a insistat în continuare că „nimic nu a indicat că exista o stare de pericol”.

Legat de mesajul pe care mama copilului l-a transmis atunci când a sunat la 112, purtătorul de cuvânt al Poliției Alba a declarat pentru HotNews.ro că femeia a transmis „o stare de neliniște” și a spus că în intervalul 00.00 - 01.00 a avut un schimb de mesaje cu bărbatul, după care acesta nu i-a mai răspuns.

  • „Ea a reclamat o stare de neliniște.
  • Era, într-adevăr, neliniștită și voia să știe că fiul ei era bine, dar nu a declarat că ar fi o stare de pericol.
  • În acea noapte primise mai multe mesaje de la bărbat, în care acesta își exprima păreri de rău și regretul pentru destrămarea familiei. În niciunul dintre mesaje nu exista vreo amenințare”.

Luminița Prodan a mai susținut că femeia nu a indicat nici adresa la care se afla bărbatul cu copilul, astfel că „polițiștii au trebuit să verifice”, mai ales că la niciuna dintre locuințele la care au mers „nu a răspuns nimeni și nici nu se auzeau zgomote”.

Polițiștii „l-au sunat pe bărbat de zeci de ori, de nenumărate ori din fața ușii”

Potrivit reprezentantului Poliției Alba, după ce au fost sesizați de mama copilului polițiștii l-au sunat pe bărbat. Nu a răspuns, dar a sunat el înapoi „în două-trei minute”. „A răspuns, a dat asigurări că totul este bine. A închis apoi brusc telefonul, dar cu asigurările că totul este bine. Era foarte calm”. Bărbatul a refuzat să spună însă unde se află - la locuința de domiciliu sau la apartametul închiriat -, așa că polițiștii l-au sunat în continuare:

  • „Bărbatul a fost sunat de polițiști de zeci de ori.
  • După ce acesta a închis brusc telefonul, l-au sunat de 13 ori, dar nu a răspuns.
  • De asemenea, l-au sunat și din fața ușii, la adresa unde locuia cu chirie, ca să își dea seama dacă se află acolo.
  • L-au sunat de nenumărate ori din fața ușii, dar nu a răspuns și nici nu s-a auzit vreun zgomot din locuință”.

Poliția Română: „Nu au existat indicii privind un risc iminent”

Poliția Română a reacționat prin comisarul-șef Cristian Drăgan, care a insistat că „nu au existat privind un risc iminent” și că polițiștii nu au știut exact la care din cele două adrese se afla bărbatul.

  • „Nu au existat indicii că bărbatul este violent.
  • Polițiștii au spart ușa atunci când au avut certitudinea că bărbatul este acolo, respectiv după ce a venit proprietarul, a încercat să deschidă, dar ușa era blocată pe interior”, a declarat la Digi 24 reprezentantul Poliției Române.

Zeci de mesaje și fotografii cu băiețelul postate de bărbat pe Instagram, înainte de comiterea crimei

Sâmbătă, bărbatul, în vârstă de 27 de ani, a postat pe Instagram zeci de mesaje, fotografii și filmulețe cu amintiri de când băiețelul era mai mic și cei trei erau o familie, scrie Ziarul Unirea.

El a postat și un mesaj răvășitor în care îşi exprima nemulţumirea că un alt bărbat petrece mai mult timp decât el cu fiul său.

  • „Cine e bărbatul care împingea căruciorul băiatului meu? De ce nu am știut că i-ai dat o nouă figura paternă lui D.?… Cum ai permis necunoscutul la acesta să fie în aceeași casă cu bebelușul meu? Ce știi despre el? De ce îți bați joc de băiatul meu? Nu am fost eu un tată suficient de bun, cine e acest bărbat? V-am întrebat „ce planuri de viitor aveți cu băiatul meu?” Și nu ați spus nimic”, scria tânărul.

El admitea că a greşit faţă de mama copilului şi susținea că în ultimele luni a încercat să îndrepte situaţia:

  • „Daaaa, mi-am pierdut familia. Am construit familia aceasta din nimic dorind să ofer o viaţă mai bună de familie băiatului meu decât am avut eu şi toate astea mi-au fost furate. Deşi am greşit în trecut lucrez la mine de 7-8 luni pentru a schimba la mine ce cred că am făcut greşit în familie, alegerile mele greşite.
  • Experienţa în familie a fost cel mai plăcut sentiment trăit vreodată, până când mi s-a furat posibilitatea să văd băiatul cum creşte şi se dezvoltă, mi s-a furat primul Crăciun al lui D. care puteam să îl petrec în familie, să petrec ziua mea de naştere de când s-a născut el în familie, revelionul, ziua lui de naştere şi botezul băiatului de care nu am ştiut şi nu am fost invitat pentru a nu îl ofensă pe A. care a manipulat-o pe fata asta în nevoie să îi fie naş. Pentru ce? Pentru un telefon nou, un rotobil, câţiva lei şi câteva plimbări cu maşina de către A. şi C. C. care doreau să se răzbune pe mine? Acei oameni te-au plătit că să minţi?”, mai scria el, adresându-se fostei sale iubite, mama copilului ucis.

Cine este bărbatul care și-a ucis copilul și apoi s-a spânzurat

Bărbatul, Bogdan R., a fost student al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Cei care l-au cunoscut spun că era o fire mai retrasă și deseori era văzut la cafeneaua universității, unde stătea singur, a scris alba24.ro.

Unii dintre aceștia spun că tindea să devină agresiv și se enerva foarte repede. Într-o perioadă ar fi lucrat pe șantierele arheologice, însă pentru că era recalcitrant ar fi fost evitat. Ulterior, el a lucrat și la un magazin din mall.

  • „Era despărțit de mama copilului de anul trecut, chiar l-am întrebat unde sunt nevasta și copilul și mi-a răspuns că au plecat pentru că s-a purtat urât cu ea.
  • Copilul nu l-am văzut o singură dată la el, săptămâna trecută. L-am întrebat dacă s-a împăcat cu familia și a zis că e doar în vizită. Nu părea așa de trist, era bucuros că era cu copilul”, a spus unul dintre vecinii bărbatului, conform Ziarului Unirea.