​Povestea mașinilor electrice, care par acum viitorul de neocolit al mobilității, a început, fapt mai puțin cunoscut, înaintea celor alimentate cu combustibili fosili, scrie Panorama.ro.

Masina electricaFoto: John Walton / PA Images / Profimedia

Tehnologia din secolul XIX, când a apărut prima mașină electrică rudimentară, era însă abia la început. De aceea nu s-a pus problema extinderii. 200 de ani mai târziu, mașinile electrice sunt văzute nu doar ca variantă alternativă, ci tot mai mult ca înlocuitor obligatoriu la cele pe combustibili fosili, ale căror emisii nu-și mai au locul într-o lume care încearcă să oprească încălzirea globală. În același timp, o parte a pieței e nemulțumită din cauza faptului că alte soluții au cam fost lăsate deoparte.

Cele trei „personaje” ale bătăliei combustibililor sunt energia electrică, hidrogenul și combustibilii sintetici. Toate cu avantajele și dezavantajele lor, pentru că soluții perfecte nu există, din păcate. Când vine vorba de mobilitatea viitorului, cred analiștii, soluția ideală e să combinăm aceste trei soluții.

„În timp ce trecerea de la mașini cu motor termic la mașini electrice continuă, producătorii de automobile ar trebui să lucreze și la îmbunătățirea actualelor mașini clasice, prin alimentarea cu combustibili sintetici, nepoluanți. Hibrizii și PHEV (n.red. hybrid cu încărcare la priză) sunt o soluție intermediară foarte bună, iar hidrogenul ar trebui luat în considerare, deși e greu de vizat totul simultan”, explică, pentru Panorama, Felipe Munoz, analist senior la firma de analize de piață Jato.

Problema e că piața abundă în monologuri în favoarea uneia sau alteia dintre soluții. Dintre toate, cel mai mic „fan club” pare să-l aibă combustibilul sintetic. Germania tocmai a obținut includerea acestui tip de combusitibil (e-fuels/e-combustibili) în planul european de interzicere a vânzării de motoare cu combustie din 2035. Asta înseamnă că vânzările de mașini noi cu motoare cu combustie vor fi premise și după 2035, câtă vreme folosesc combustibili sintetici.

CITEȘTE CONTINUAREA PE PANORAMA.RO