Acul ceasului vitezometrului locomotivei care a izbit violent primul vagon al trenului de călători la care urma să se cupleze în Gara Galați a rămas blocat la 75 de kilometri la oră, iar mecanicul spune că locomotiva „s-a accelerat brusc” și el nu a mai putut acționa sistemul de frânare, conform Poliției Județene.

Accident feroviar la GalatiFoto: Inquam Photos / Ovidiu Iordachi

12:57Directorul general al CFR Călători, Traian Preoteasa, a reacționat duminică, după accidentul feroviar din Galați - al doilea din ultimele 12 zile - susținând că nu își poate asuma „subfinanţarea cronică a sistemului feroviar din ultimii 30 de ani”.

11:40 Unul dintre cei trei bărbați răniți în accident a fost externat, iar ceilalți doi sunt internați în continuare la Spitalul Județean Galați, unul fiind la terapie intensivă, conform informațiilor transmise duminică de coordonatorul UPU - SMURD Galaţi, Angel Trifan.

Conform acestuia, ei au fost supuși unor operații ortopedice și drenaje toracice, iar acum starea lor este stabilizată.

Unul dintre ei are 53 de ani și a suferit un traumatism toracic-sever, cu fracturi costale multiple şi fractură deschisă de humerus. Celălalt bărbat care a rămas spitalizat are 46 de ani și a suferit un traumatism la o mână, cu fractură deschisă, potrivit medicului.

Femeia șef de tren care a murit în accident a suferit cinci stopuri cardio-respiratorii

Medicul de la Spitalul Județean Galați a oferit detalii și despre femeia de 53 de ani, șef de tren, care a murit la spital, la câteva ore de la accident.

Potrivit medicului, femeia a suferit cinci stopuri cardio-respiratorii: „A avut cinci stopuri cardio-respiratorii repetate. S-a făcut tot ce se putea, dar nu s-a reușit salvarea ei. A avut o plagă penetrantă la nivelul gâtului și o fractură deschisă la tibie", a spus medicul.

-----------

Inspectoratul Județean de Poliție Galați a venit cu precizări în urma primelor verificări făcute de polițiști în cazul accidentului feroviar de sâmbătă seară în urma căruia eful de tren, o femeie de 53 de ani, a murit, iar alte trei persoane au fost rănite.

„Locomotiva s-a accelerat brusc, iar sistemul de frânare nu a mai funcționat”

Conform polițiștilor, acul ceasului vitezometrului locomotivei a rămas blocat la viteza de 75 de kilometri la oră:

  • „S-a efectuat cercetarea la faţa locului de către poliţiştii din cadrul Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Galaţi, iar din verificările preliminare s-a stabilit că acul ceasului vitezometrului locomotivei a rămas blocat la poziţia 75 km/h.
  • Din declaraţia mecanicului reiese că locomotiva s-a accelerat brusc şi că a încercat să acţioneze sistemul de frânare, dar acesta nu a mai frânat”.

Dosar penal

În acest caz a fost deschis penal pentru infracţiunile de distrugere sau semnalizare falsă, ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.

Filmul accidentului, prezentat de Poliție

  • „La data de 25 martie 2023, la ora ora 19,19, un vagon de călători etajat, care se afla garat la linia nr. 4 din Staţia CF Galaţi în aşteptarea formării garniturii trenului pentru ruta Galaţi - Mărăşeşti, a fost lovit frontal de locomotiva care urma să tracteze garnitura, condusă de mecanicul de serviciu, un bărbat cu vârsta de 49 ani, din municipiul Tecuci.
  • A rezultat deformarea vagonului în partea de impact şi deplasarea acestuia cu circa 80 metri.
  • În momentul producerii evenimentului, în vagonul de călători se afla partida trenului, formată din şeful de tren, o femeie cu vârsta de 53 de ani, conductorul de tren, un bărbat cu vârsta de 47 de ani, precum şi un călător, un bărbat, cu vârsta de 53 ani din comuna Piscu, judeţul Galaţi”.

În urma impactului, atât mecanicul de locomotivă, cât şi cei trei oameni aflați în vagon au fost răniți. Călătorul a rămas încarcerat, iar femeia a intrat în stop cardio-respirator.

După intervenţia echipelor de descarcerare de la ISU Galaţi şi acordarea primului ajutor, toate cele patru victime au fost transportate de către echipajele SMURD la UPU din cadrul Spitalului Judeţean Clinic de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Galaţi. Din cauza leziunilor produse, femeia a decedat.

Celelalte trei persoane au rămas internate în spital, cu diferite leziuni, fiind în stare stabilă.

Mecanicul şi conductorul de tren au fost testaţi cu aparatul alcooltest Drager, rezultatele fiind negative.

La faţa locului s-au prezentat pentru efectuarea de verificări reprezentaţi ITM, AGIFER, Revizoratul Regional SC şi SRTFC Galaţi.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a transmis sâmbătă seară că, având în vedere că este al doilea accident feroviar produs într-un timp foarte scurt, a decis să solicite CFR Călători „să înceapă urgent o verificare tehnică a materialului rulant feroviar aflat în uz”, precum și reexaminarea tuturor mecanicilor de locomotivă începând cu luna aprilie.

Al doilea accident feroviar grav în mai puțin de două săptămâni

Este al doilea accident feroviar grav produs în mai puțin de două săptămâni. În 13 martie, la Roșiori, un tren de călători a lovit un tren de marfă încărcat cu mașini, iar CFR Călători a făcut declarații contradictorii, negând inițial că ar fi existat un impact.

După ce inițal compania pe care o conduce a vorbit doar despre o frânare bruscă a mecanicului cauzată de deraierea garniturii care transporta mașini Ford, directorul general al CFR Călători, Traian Preoteasa, a recunoscut că între trenul de călători și trenul de marfă a avut loc un impact.

Preoteasa spunea că mecanicul trenului de călători a făcut ceea ce se numeşte „o depăşire controlată”, intrând pe culoarea roşie a semnalului de cale ferată: „Dacă dormea, era mai bine, că îl frâna sistemul de siguranţă”.

Traian Preoteasa se află la conducerea CFR Călători din septembrie 2021, fiind numitde către ministrul interimar al Transporturilor de la acea vreme Dan Vîlceanu.

Primele concluzii ale anchetei interne privind accidentul feroviar din Teleorman sunt că mecanicul trenului de călători care a lovit trenul de marfă nu a frânat, iar viteza trenului a coborât de la 50 km/h, la 0, pe o distanță de numai 117 metri, a scris Club Feroviar, citând documente din ancheta CFR Călători.