O parte din noile autoturisme BMW cumpărate de Poliția Română de la Automobile Bavaria au fost expuse, sâmbătă, la evenimentul organizat de ziua Poliției. Reamintim că achiziția de mașini este vizată de o anchetă a Parchetului European și DNA.

Lucian Bode admirând noile masini ale IGPRFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Sâmbătă, de Ziua Poliției Române, IGPR a organizat mai multe ceremonii. Cel mai mare eveniment a avut loc în Parcul Herăstrău din București, iar Poliția Română a anunțat că cei care au luat parte au „avut parte de mai multe surprize”. Una dintre „suprize” - au fost expuse noile autoturisme BMW cumpărate de Ministerul de Interne.

Conform unui comunicat al IGPR, polițiștii Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale, din cadrul I.G.P.R., au prezentat „roboţelul pirotehnic”, „un dispozitiv performant de detectare a explozivilor şi de dezamorsare a bombelor”. „Aparatul ajunge la coletele suspecte, ghidat de la distanţă. Luptătorii S.I.A.S. au venit și cu acel costum special pentru protecție la intervenții și au răspuns la toate întrebările cetățenilor despre ceea ce înseamnă munca lor”.

Direcția Rutieră din Poliția Română a expus laboratorul mobil de educație rutieră, dar și noile autospeciale recent intrate în dotarea Poliției Române.

  • „La acest eveniment, au fost prezentate și cele mai moderne aparate de măsurare a vitezei în trafic.
  • Pistoalele radar, recent intrate în dotarea polițiștilor, efectuează măsurători chiar și de la 1.200 de metri distanță. În doar 0,33 secunde, viteza maximă pe care o poate înregistra este de 320 de km/h”, a transmis Poliția.

La eveniment a luat parte și ministrul de Interne Lucian Bode, care a admirat noile mașini BMW cumpărate de Poliția Română.

Achiziția celor 600 de BMW-uri de către Ministerul de Interne, în atenția Parchetului European și a DNA

Parchetul Uniunii Europene și DNA cercetează contractul de achiziție încheiat de Poliția Română cu firma Automobile Bavaria pentru cumpărarea a 600 de mașini BMW, conform Europa Liberă.

Poliția Română a spus, într-un răspuns oficial pentru sursa citată, că „a pus la dispoziția Parchetului European toate documentele relevante cu privire la această achiziție” și că mașinile încă nu au fost recepționate.

Contractul este în valoare de 98 de milioane de lei, respectiv aproape 20 de milioane de euro, iar potrivit competențelor, Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi poate cerceta achiziții din fonduri europene, dacă acestea sunt mai mari de 10 mii de euro.

Și Direcția Națională Anticorupție (DNA) verifică achiziția din 2021 a Poliției, procedură de cumpărare la care s-a prezentat un singur ofertant, după o primă etapă eșuată.

Surse judiciare au precizat pentru Europa Liberă că DNA a deschis dosarul penal în toamna anului trecut, după ce s-a autosesizat. Aceleași surse au mai spus că și acum dosarul este în faza de cercetare in rem, adică nu există nicio persoană suspectă.

Noile mașini ale Poliției, cumpărate de la Automobile Bavaria, firma lui Michael Schmidt, prietenul lui Iohannis

Europa liberă și G4media.ro au semnalat, în septembrie anul trecut, că Inspectoratul general al Poliției Române (IGPR) cumpără 600 de mașini BMW de la Automobile Bavaria SRL, firmă condusă de Michael Schmidt, prietenul președintelui Klaus Iohannis. Sindicatul Europol a acuzat o licitație cu dedicație.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că prietenia sa cu omul de afaceri Michael Schmidt nu a contat în ceea ce priveşte câştigarea licitaţiei desfăşurate de Poliţia Română pentru achiziţionarea de automobile BMW şi a subliniat că, dacă sunt suspiciuni privind legalitatea procedurii, există suficiente autorităţi competente să facă verificări.

  • „Acum, despre prietenia cu mine pot să vă spun că nu a contat, cu siguranță, iar informațiile mele despre această procedură sunt doar cele care au apărut pe sursele deschise, adică pe media.
  • Însă, pot să vă spun un lucru foarte clar, dacă există suspiciuni, atunci avem suficiente autorități competente să verifice aceste lucruri. Și, dacă îmi permiteți, mă aștept ca aceste autorități să verifice toate lucrurile la sânge.
  • Este inadmisibil, din punctul meu de vedere, ca numele meu și poziția mea să fie trase într-o chestiune care poate fi verificată tehnic.
  • Cred că este evident pentru toată lumea că eu personal nu am nicio treabă cu această achiziție, dar dacă există, încă o dată, dacă există suspiciuni, atunci mă aștept la clarificări și cam foarte repede”, a spus șeful statului.

Automobile Bavaria a transmis ulterior că Michael Schmidt, fondatorul companiei și apropiat al președintelui Iohannis, „nu mai deține nicio funcție și nu este implicat în operațiunile din România”.

Poliția Română susținea că a ajuns să cumpere „un minim de 300 și un maxim de 600 de autoturisme marca BMW” de la firma condusă de un prieten al președintelui Iohannis pe motiv că la licitație s-a prezentat un singur distribuitor, deși patru producători îndeplineau cerințele, Mercedes, Jaguar și Alfa Romeo. Sursa citată spunea că demararea procedurilor pentru stabilirea specificațiilor tehnice datează din 2018, iar acestea „sunt aliniate standardelor europene”.

Poliția mai afirma că a fost semnat un acord cadru, pentru un minim de 300 și un maxim de 600 de autoturisme marca BMW, seria 3, 4x4, la un preț per unitate de numai 32.000 de euro, fără TVA, iar în cei 32.000 de euro, intră și dotări specifice muncii de poliție, de aproximativ 4.000 de euro, respectiv, rampă, colantare, baterie suplimentară, precum și un set de anvelope de iarnă.

Pentru detalii citește: