Europarlamentarul PSD Mihai Tudose spune că nu va intra într-un guvern din care face parte actualul ministru al Energiei Virgil Popescu, dar poate sta la aceeaşi masă cu ministrul de Interne, Lucian Bode, care este acuzat de plagiat. În acest context, Mihai Tudose - acuzat și el de plagiat - a lansat un atac la adresa jurnalistei Emilia Şercan, cea care a dezvăluit plagiatele în cazul multor politicieni, inclusiv Bode, scrie News.ro.

Mihai TudoseFoto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia

Tudose a fost întrebat, sâmbătă, la Prima TV, dacă va intra în guvern.

  • „Nu ştiu. Depinde de o mulţime de lucruri. (…) Da, accept o intrare în guvern, dar pe un plan de guvernare şi pe un plan în care mă duc să fac ceva.
  • Ca să pot să fac poze cu un minister sau la guvern, iertaţi-mă, dar nu”, a afimat Tudose, potrivit News.ro.

Întrebat dacă va accepta să fie coleg în viitorul guvern cu Virgil Popescu, Tudose a răspuns negativ. Chestionat dacă va condiționa intrarea în guvern de acest lucru, europarlamentarul PSD a declarat: „M-aţi întrebat, nu condiţionez. Am spus nu”.

„Deocamdată nu are verdict de plagiat”

El a mai fost întrebat dacă ar sta la masă cu ministrul de Interne, Lucian Bode, acuzat de plagiat, spunând că nu are nicio problemă cu acesta.

Când i s-a atras atenţia că Lucian Bode este acuzat de plagiat, răspunsul său a fost:

  • „Deocamdată nu are verdict de plagiat. Şi eu am o problemă cu plagiatul, că s-a trezit cineva care la rândul ei este acuzată de plagiat, că am plagiat. Eu am hârtie că nu am plagiat. (...) De Emilia Şercan vorbesc”.

La remarca moderatorului că Bode are un verdict de plagiat din partea UBB, fostul premier PSD a susținut:

  • „Universitatea din Cluj cu o săptămână înainte dăduse altul că nu a plagiat. Acum aşteptăm următorul verdict. Poate următorul verdict e că iar nu a plagiat. Nu ştiu, n-am citit lucrarea, dar până când nu există o hârtie, asta e”.

Mihai Tudose, premier PSD în perioada iunie 2017 - ianuarie 2018, în prezent europarlamentar PSD după ce a fost ales pe listele Pro România, a fost acuzat că și-a plagiat lucrarea de doctorat obținută la Academia SRI într-un articol din 2015 al Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație (CRJI). Tudose era atunci ministru al Economiei în guvernul condus de Victor Ponta.

În iulie 2017, la o lună după ce a fost desemnat prim-ministru, Tudose a fost reclamat la Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) pentru plagiatul expus public în 2015, scria PressOne.ro.

La rândul său, Comisia de Etică a Academiei SRI a dat verdict de plagiat pentru teza lui Mihai Tudose și a propus retragerea titlului de doctor. Hotărârea Comisiei de Etică a fost însă revocată în 2017 de Senatul Academiei SRI, care a invocat un alt verdict, de data asta de neplagiat – pronunțat, după câteva luni, de o comisie de „specialiști externi”.

Pentru a evita un verdict de plagiat, Tudose a depus două solicitări la Ministerul Educației de a renunța la titlul de doctor. Prima cerere de renunțarea la titlul de doctor a fost făcută de fostul premier în data de 3 martie 2016, iar a doua, pe 13 noiembrie 2018. Fostul premier nu a așteptat 30 de zile pentru a vedea dacă primește un eventual răspuns din partea Ministerului Educației – termen prevăzut de legislația în domeniul petiționării – iar pe data de 19 noiembrie a înregistrat la Curtea de Apel București acțiunea de chemare în judecată, mai scrie pressone.

În primăvara lui 2020 însă, Mihai Tudose a pierdut, în primă instanță, procesul intentat Ministerului Educației. Curtea de Apel Galați a respins ca nefondată acțiunea lui Tudose în data de 5 martie.