​Aproape 50 de polițiști au făcut infracțiuni în trafic și aproape 3.000 de mașini ale Poliției au fost implicate în accidente auto în ultimii doi ani, soldate cu zeci de răniți, persoane decedate și prejudicii de peste 14 milioane de lei, arată datele Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Accident autoFoto: AGERPRES

Situația a fost prezentată joi, 23 martie, de MAI în urma unei interpelări a deputatului AUR Boris Volosatîi care a cerut date despre implicarea în accidente rutiere a autovehiculelor din dotarea Poliției Române, în perioada 2021-2022, precum şi despre numărul persoanelor decedate sau grav rănite în urma unor astfel de evenimente (polițiști sau alte persoane).

Cele mai multe accidente sunt cu mașini ale Poliției din București, Brașov, Suceava și Prahova / 8 morți și 62 de răniți

Datele MAI arată că în ultimii 2 ani au avut loc 2860 de accidente rutiere în care au fost implicate autovehicule aflate în dotarea Poliției Române.

Cele mai multe accidente au fost cu mașini ale Poliției din Municipiul București (386 de accidente), Brașov (124 de accidente), Neamț și Suceava (câte 108 accidente), Prahova (107 accidente) și Galați (106 accidente).

În toate cele peste 2.860 de accidente în care au fost implicate mașini ale Poliției au murit 8 persoane și au fost rănite alte 62 de persoane.

Câți polițiști au fost găsiți vinovați și ce sancțiuni au primit

Cu privire la numărul lucrătorilor din cadrul Poliţiei Române care au fost sancționați ca urmare a implicării în accidente rutiere a autovehiculelor din dotarea Politiei Române, MAI spune că în 2021 au fost declanşate 85 de cercetări prealabile având ca obiect posibile încălcări ale normelor de conduită în domeniul rutier, în urma cărora au fost dispuse 29 de sancțiuni disciplinare.

În aceeaşi perioadă, au fost constatate 24 de infracțiuni la regimul siguranței circulației pe drumurile publice, săvârşite de personalul Poliţiei Române.

De asemenea, în cursului anului 2022, la nivelul Poliţiei Române, au fost declanşate 52 de cercetări prealabile având ca obiect posibile încălcări ale normelor de conduită în domeniul rutier, în urma cărora au fost dispuse 24 de sancțiuni disciplinare.

Totodată, în perioada de referință, au fost constatate 22 de infracțiuni la regimul siguranței circulației pe drumurile publice săvârşite de către personalul Poliţiei Române.

Prejudiciile materiale depășesc 14 milioane de lei

Referitor la valoarea totală a prejudiciului material cauzat ca urmare a implicării autovehiculelor din dotarea Politiei Române în accidente rutiere, informațiile puse la dispoziție de către Inspectoratul General al Poliției Române relevă faptul că valoarea acestora a depășit 6,87 milioane de lei în anul 2021.

Pentru anul 2022, prejudiciile materiale au crescut la peste 7,12 milioane de lei.

În vederea scăderii numărului de accidente rutiere în care sunt implicați polițiștii, MAI spune că anul trecut, la nivel național s-au desfășurat 1949 de sesiuni de instruire în domeniul conducerii în regim prioritar cu durata de o zi, destinate polițiștilor din sectorul stradal” la care au participat 11.585 de polițiști.

Alți 380 de polițiști au fost instuiți anul trecut, teoretic și practic în domeniul conducerii defensive.

4.710 accidente grave la nivel național în 2022: Victime și cauze

Anul trecut, la nivel naţional, au fost înregistrate 4.710 de accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 1.631 de persoane şi rănirea gravă a altor 3.685 de persoane.

Informațiile apar într-o altă statistică furnizată de MAI în urma unei interpelări a deputatului USR Mihai Botez.

Poliția a detaliat și care sunt principalele cauze pentru accidentele rutiere, iar în mod surprinzător viteza excesivă nu e pe primul loc. Și nici infrastructura deficitară.

Principalele cauze de producere a accidentelor rutiere grave au fost indisciplina pietonilor (893 de accidente), soldate cu decesul a 372 de persoane şi rănirea gravă a altor 539, viteză excesivă (viteză neadaptată + viteză neregulamentară), fiind înregistrate 820 de accidente, soldate cu decesul a 318 persoane şi rănirea gravă a altor 669.

Abaterile biciliștilor au cauzat 512 accidente, soldate cu 125 de persoane decendate și 387 de persoane rănite grav.

Din cauza neacordării de prioritate pietonilor s-au produs 448 de accidente, soldate cu 85 de persoane decedate și alte 376 de persoane grav rănite.