Anchetele declanșate de DIICOT vizând rețele de trafic de droguri din București și din mai multe județe, care vindeau stupefiante inclusiv în școli și licee, scot la iveală cazuri șocante - adolescente dependente obligate să se prostitueze sau violate pentru a primi droguri.

DroguriFoto: diicot.ro

În această săptămână, Poliția și DIICOT au făcut zeci de percheziții la grupări de trafic de droguri din București și din mai multe județe, precum Bacău, Suceava, Timiș, Cluj sau Constanța, în cadrul operațiunii denumite „Meduza”, cea mai mare anchetă privind traficul de droguri în rândul tinerilor.

Fată dependentă de droguri, violată pentru a primi în schimb stupefiante, la Siret

În județul Suceava, ancheta a scos la iveală cazul unei fete care ar fi fost obligată să întrețină, în mod repetat, relații sexuale, pentru a primi în schimb droguri, conform Poliției Române.

Este vorba despre o fată din orașul Siret, care în perioada aprilie - iunie 2022 „a fost determinată să întrețină, în mod repetat, relații sexuale, prin punerea la dispoziție de substanțe stupefiante, psihotrope sau psihoactive de care aceasta era dependentă”, spun polițiștii.

În acest caz, joi au fost făcute nouă percheziții la Siret, într-un dosar vizând infracțiunile de trafic de droguri de risc și de mare risc, efectuarea, fără drept, de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive și act sexual cu un minor.

Conform Poliției, pe parcursul anului 2022, mai multe persoane au comercializat, în mod repetat, canabis, cocaină, amfetamină și ecstasy consumatorilor din județul Suceava.

În urma perchezițiilor au fost ridicate și duse la audieri opt persoane.

La Constanța, o tânără de 17 ani a fost obligată să se prostitueze pentru a primi droguri

Un caz similar a fost descoperit și la Constanța, unde anchetatorii au documentat activitatea unei grupări formate din cinci persoane suspectate de trafic de minori, proxenetism, pornografie infantilă, trafic de droguri de mare risc și efectuarea, fără drept și fără a deține autorizație eliberată în condițiile legii, de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Conform unui comunicat al Poliției Române, în perioada 2022 – martie 2023, una dintre persoanele suspectate în acest caz ar fi recrutat o adolescentă de 17 ani, „profitând de starea de vulnerabilitate a acesteia, provocată inclusiv de consumul de droguri, cu scopul de a o exploata sexual, prin obligarea acesteia la practicarea prostituției”.

Același suspect, ajutat de alte două persoane, ar fi adăpostit, transportat și obligat-o pe fata de 17 ani să practice prostituția într-un apartament din municipiul Constanța.

„În acest scop, una dintre persoanele bănuite ar fi realizat imagini care înfățișau persoana vătămată minoră, în mai multe ipostaze, cu tentă vădit sexuală, imagini pe care le-ar fi distribuit prin atașarea lor la anunțuri care ar fi fost publicate, în vederea atragerii de clienți dispuși să plătească pentru a întreține relații sexuale cu aceasta”, arată IGPR.

În urma perchezițiilor, au fost descoperite și ridicate aproximativ 300 de grame de cocaină și 100 de grame 3-CMC, 2 cântare electronice, 1.800 de euro, 200 de franci și 21.000 de lei. Totodată, au fost ridicate două arme, respectiv una letală cu glonț, cu încărcător aferent, 6 cartușe de calibrul 6,35 mm și o armă neletală, de tip pistol, pe bază de gaze lacrimogene, calibrul 9 mm, cu încărcător aferent, deținute fără drept, 20 de terminale mobile, precum și alte mijloace de probă.

Cei cinci membri ai grupării au fost reținuți de DIICOT, apoi Tribunalul Constanța a emis pe numele lor mandate de arestarea preventivă pentru 30 de zile.