Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a validat joi rezultatele concursului în urma căruia președintele Curții de Apel București, Lia Savonea, a promovat în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia penală.

Lia SavoneaFoto: Agerpres

Conform unor surse din CSM citate de Agerpres, Lia Savonea a obţinut cel mai mare punctaj dintre toţi candidaţii, respectiv 95 de puncte din 100 posibile (48 puncte la proba de evaluare a lucrărilor şi 47 puncte la interviu).

Ea este singura care a reuşit să promoveze la Secţia penală. O altă judecătoare care trecuse de proba de evaluare a lucrărilor, Lucreţia Postelnicu, a picat la interviu, unde a obţinut 23,94 puncte, conform surselor citate.

Tot acum au promovat la instanţa supremă judecătorii Veronica Dumitrache - Secţia contencios, Dorina Zeca şi Mihai Andrei Gândac-Negoescu - Secţia civilă.

A condamnat la doar 8 luni de închisoare un bărbat, pentru act sexual cu un minor, justificând că fata de 13 ani și-a dat consimțământul

Lia Savonea a fost membru al CSM în perioada 2017-2023, iar în 2019 a fost președinte al Consiliului. Ea este considerată unul dintre cei mai influenți oameni din sistemul judiciar și lider al grupării antireformiste din CSM.

Comunitatea Declic a lansat recent o petiţie publică împotriva Liei Savonea, petiție semnată de zeci de mii de oameni, în care solicita CSM să nu o promoveze la instanţa supremă.

Declic a adus ca argument că în anul 2015 Lia Savonea a condamnat un bărbat la doar 8 luni de închisoare cu suspendare pentru act sexual cu un minor. Bărbatul a fost acuzat că a întreţinut relaţii sexuale cu nepoata sa în vârstă de 13 ani, însă judecătoarea a aplicat o pedeapsă mică justificând că fetiţa şi-ar fi dat consimţământul.

Demersul Declic a fost susținut de mai multe ONG-uri: Corupţia Ucide, Asociaţia Dream Project, Asociaţia Necuvinte, Reset, Asociaţia SAMAS, Inţiativa România, Asociaţia Dăruieşte Viaţă, #REZISTENTA, Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, Asociaţia Evoluţie în Instituţie, Rezist Galaţi, Asociaţia Pe Stop, #Rezist Milano, Amprenta de Bine.