Sănătatea pielii este un subiect care nu primește întotdeauna atenția pe care o merită. Deși este unul dintre cele mai importante și mai mari organe din corpul uman, suntem tentați să nu avem suficientă grijă de el. Majoritatea dintre noi îi acordăm atenție doar din motive estetice. În plus, există multe mituri și adevăruri despre sănătatea pielii. Ce este fals și ce nu, legat de acest subiect, am aflat de la dr. Georgiana Gheba, specialistul invitat la podcastul educativ „Supliment de bine”, creat de Secom.

Dr. Georgiana GhebaFoto: Secom

Tema celei de-a doua ediții a podcastului „Supliment de bine” din 2023 a fost Imunitatea pielii, iar înregistrarea integrală a discuției dintre dermatologul Georgiana Gheba și dr. Oana Trifu Bulzan o găsiți aici:

Pielea este responsabilă pentru protejarea organismului nostru de agenții externi. Acționează ca o barieră împotriva schimbărilor de temperatură, a poluării, bacteriilor etc. Sănătatea pielii poate reflecta și modificările care au avut loc în alte părți ale corpului nostru. Știați că anumite tumori, cum ar fi cele care se dezvoltă în plămâni, pot provoca urticarie? În mod similar, primele simptome ale multor tulburări sistemice afectează pielea.

În plus, pielea ne permite să experimentăm atingerea. De asemenea, ne afectează aspectul, sexualitatea și stima de sine. Din toate aceste motive, în acest articol vom încerca să dezvăluim miturile și adevărurile despre sănătatea pielii pentru a putea avea grijă de ea în mod corespunzător, cu ajutorul dermatologului Georgiana Gheba.

Îngrijirea pielii este inutilă. Fals!

Acesta este unul dintre cele mai periculoase mituri de îngrijire a pielii. A fost demonstrată eficacitatea produselor de calitate bazate pe ingrediente puternice pentru a hrăni și proteja pielea. O rutină adecvată de îngrijire a pielii oferă multe beneficii esențiale. Demachiantele îndepărtează murdăria, reziduurile și impuritățile care înfundă porii. O cremă hidratantă menține pielea moale și suplă, întărind în același timp bariera de umezeală de pe stratul exterior al pielii.

Când această barieră este puternică și bine hidratată, pielea este mai fermă, mai netedă și mai bine protejată împotriva agenților externi iritanți precum razele UV și poluare, care sunt adesea cauza ridurilor, a petelor întunecate și a altor imperfecțiuni. Ideea că produsele sunt doar pentru îmbunătățirea tenului este un mit: cremele, demachiantele și cremele hidratante păstrează funcția celui mai mare organ al corpului, iar o rutină zilnică de îngrijire a pielii este o investiție care merită din plin.

Bărbații nu au nevoie de hidratare și cremă de protecție solară. Fals!

Este cât se poate de greșit să credem asta, spune dr. Georgiana Gheba. Există o diferență între pielea femeilor și cea a bărbaților, în sensul că a acestora din urmă este ceva mai groasă. Dar, ca tipuri de ten, practic sunt la fel. „În produsele pentru bărbați există parfumul acela specific bărbătesc și așa se promovează diferențiat. Dar, dacă ne uităm pe etichetă, în afară de acel parfum, în mare parte sunt foarte asemănătoare”, adaugă dermatologul.

Bărbații, asemenea femeilor, trebuie să folosească un gel de curățare, o dată pe zi, seara, sau după momentele în care merg la sala ori fac o anumită activitate fizică.

Nu trebuie să uite nici de crema hidratantă măcar după duș când absorția este mult mai bună pe pielea ușor umedă. Ritualul zilnic de îngrijire al bărbaților trebuie să conțină și aplicarea unei creme de protecție solară dimineața.

Hidratarea influențează sănătatea pielii. Adevărat!

Afirmația că hidratarea influențează sănătatea pielii este adevărată. Este necesar să bem apă pentru a permite buna funcționare a întregului nostru organism precum și pentru a menține pielea hidratată și fermă.

Cu toate acestea, afirmația că trebuie să bei doi litri de apă pe zi pentru a-ți menține pielea sănătoasă este falsă. Desigur, se recomandă în general să bei între 1,5 și 2 litri de apă pe zi, dar aceasta este o medie. Cantitatea de apă de care avem nevoie variază în funcție de mulți factori. Exercițiile fizice, temperatura ambiantă sau mâncarea ne pot crește nevoile de apă. „Este foarte important să bem apă, practic suntem în mare parte apă, doar că apa ajunge la final la nivelul pielii, adică bem, bem apă, doar că se duce la organele vitale și abia spre final către piele. Important este să luăm din exterior ca să fim siguri că ajunge și la nivelul pielii și să folosim tot felul de produse hidratante. Adică hidratarea din exterior este mult mai ușor de făcut și mai rapidă, pentru că noi asta vrem, să fie ceva rapid”, completează medicul dermatolog.

Soarele poate să vindece acneea. Fals!

Ideea că soarele ajută la vindecarea acneei este un mit foarte răspândit. Nu este deloc așa, spun studiile.

În primul rând, este important de știut că majoritatea tratamentelor medicale pentru acnee sunt fotosensibilizante. Aceasta înseamnă că, dacă luați medicamente pentru a vă trata acneea, expunerea la soare poate provoca o reacție la nivelul pielii. Iar dacă nu vă protejeați pielea de soare cu protecție solară, vei ajunge să suferiți arsuri și asta va agrava acneea.

De asemenea, dacă aveți cicatrici recente de acnee, expunerea la soare poate face aceste semne mai vizibile. Prin urmare, este recomandat să evitați expunerea la soare în orele cele mai fierbinți și să utilizați o protecție solară adecvată.

Pielea se reînnoiește constant. Adevarat!

Perfect adevărat. Pielea este un organ care are propriul ciclu de reînnoire. Celulele pielii se regenerează continuu în cel mai profund strat. De acolo, migrează către epidermă, cel mai superficial strat al pielii, pentru a înlocui celulele vechi.

Durează aproximativ 28 de zile pentru ca pielea să se reînnoiască. Cu toate acestea, de-a lungul anilor, ritmul de reînnoire încetinește. Expunerea la soare, insomnia sau alimentația necorespunzătoare afectează, de asemenea, această încetinire, atrage atenția dr. Georgiana Gheba.

Stresul afectează sănătatea pielii. Adevarat!

Afirmația că stresul afectează sănătatea pielii este adevărată. După cum arată studiul publicat în Clinical and Experimental Dermatology, expunerea constantă la stres afectează atât sănătatea pielii, cât și bunăstarea restului corpului.

Mai mult, s-a demonstrat că stresul influențează anumite modificări și boli ale pielii. Există divezi științifice că stresul agravează psoriazisul, de exemplu. Psoriazisul este o boală cronică a pielii caracterizată prin apariția unor pete roșii cu solzi albici. Această boală poate provoca durere și arsuri în zonele afectate.

De asemenea, s-a demonstrat că stresul și anxietatea influențează alopecia areata, o boală autoimună (sistemul imunitar provoacă căderea părului).

Doar adolescenții fac acnee. Fals!

Dacă aveți între 20 și 60 de ani și ați avut vreodată un coș, știți că este doar un mit larg răspândit. Din păcate, factorii care provoacă acneea în timpul adolescenței, și anume hormonii, bacteriile, porii înfundați și inflamația, ne pot urmări până la vârsta adultă. Nu presupuneți că acneea va dispărea pentru totdeauna după împlinirea vârstei de 20 de ani, ne avertizează dermatologul Georgiana Gheba.

Nu trebuie să folosești produse anti-îmbătrânire când ești tânăr! Fals!

Când suntem tineri, avem tendința de a crede că pielea noastră va rămâne mereu proaspătă și strălucitoare. Ne-ar plăcea să credem, dar, din păcate, este doar un alt mit referitor la îngrijirea pielii. Turnover-ul celular și producția de colagen tind să încetinească odată cu vârsta. Astfel, pe față apar toate semnele expunerii la soare, nopților nedormite sau lipsei de îngrijire.

Regula de aur când vine vorba de sănătate: este mai bine să previi decât să vindeci! Aplicarea produselor anti-îmbătrânire la vârsta de 20 de ani și la începutul anilor 30 de ani vă poate ajuta să vă mențineți pielea mai tânără pentru mai mult timp. Alegeți un ser sau o cremă hidratantă care conține retinol, unul dintre cele mai puternice ingrediente anti-îmbătrânire care poate promova reînnoirea celulelor pielii. Vitamina C este, de asemenea, un aliat valoros deoarece ajută la luminozitatea și protejarea pielii. La fel și vitamina D și produsele ori alimentele care conțin Omega 3. Și nu uitați că și crema de protecție solară este și un produs anti-îmbătrânire.

Pielea grasă nu are nevoie să fie hidratată. Fals!

Dimpotrivă! Deși poate părea contraintuitiv, pielea grasă are nevoie de hidratare la fel ca orice alt tip de piele. Dacă bariera de umezeală nu este hidratată corespunzător, producția de sebum crește pentru a compensa, făcând pielea grasă și mai grasă.

Prin urmare, pielea grasă trebuie hidratată pentru a rămâne echilibrată și pentru a-și regla producția de sebum. Cu toate acestea, este indicat să folosiți un produs ușor cu efect de matifiere pentru a reduce strălucirea.

Doar la mare avem nevoie de cremă cu protecție solară. Fals!

Când ieșiți la soare fără protecție solară sau îmbrăcăminte de protecție, pielea este expusă razelor ultraviolete (UV) puternice. Lumina soarelui declanșează producerea de radicali liberi, responsabili de stresul oxidativ și de descompunerea celulelor pielii. De asemenea, radicalii liberi slăbesc colagenul, care conferă pielii aspectul ferm, tineresc.

Supraexpunerea la soare poate deteriora grav ADN-ul celular, ceea ce poate duce la cancer de piele, avertizează medicul dermatolog Georgiana Gheba. De aici și importanța concentrării pe prevenire și a integrării unei creme de protecție solară în rutina de îngrijire a pielii.

Articol susținut de Secom