Gabriel Bădălău, fiul lui Niculae Bădălău, fost baron PSD de Giurgiu și vicepreședinte al Curții de Conturi, a fost plasat sub control judiciar de DNA, care îl acuză că i-a dat mită unui primar din județul Giurgiu pentru a continua să facă plăţi firmei sale, chiar şi pentru lucrări neconforme. Și Niculae Bădălău este sub control judiciar, după ce a fost reținut și apoi arestat preventiv, tot pentru dare de mită şi trafic de influenţă.

Niculae BadalauFoto: Agerpres

Conform unui comunicat transmis de DNA, procurorii au dispus miercuri măsura controlului judiciar pentru 60 de zile pentru administratorul unei firme acuzat de dare de mită.

Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro că este vorba despre Gabriel Bădălău, iar dosarul este disjuns din cel în care este cercetat fostul baron PSD de Giurgiu.

Acuzațiile pe care DNA i le aduce lui Gabriel Bădălău:

  • „În contextul derulării unui contract încheiat de primăria unei comune cu o asociere de firme (din care făcea parte și societatea administrată de inculpat), ce avea ca obiect „Înființare rețea de alimentare cu apă în satele ..., comuna ..., județul Giurgiu”, în lunile octombrie 2021 și noiembrie 2022, omul de afaceri, cercetat în prezenta cauză, împreună cu o altă persoană, i-ar fi oferit, prin intermediar, primarului comunei respective un procentaj de 7% (344.000 lei) din valoarea contractului, pentru ca, în schimb, acesta din urmă să efectueze în continuare plățile către firma respectivă, chiar și pentru lucrări neconforme.
  • În scopul menționat mai sus, la data de 25 noiembrie 2022, prin același intermediar, i-ar fi fost remisă primarului suma de 35.000 lei, reprezentând o primă tranșă din suma promisă inițial”.

Pe durata controlului judiciar, Gabriel Bădălău trebuie să respecte o serie de obligații, între care:

  • să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar
  • să nu părăsească teritoriul României, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului competent
  • să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme

Niculae Bădălău, cercetat și el sub control judiciar

Niculae Bădălău a fost reținut de DNA, iar la finalul lunii noiembrie 2022 a fost arestat preventiv. La acel moment, el era vicepreședinte al Curții de Conturi. În 10 martie, el a scăpat de arestul preventiv, fiind plasat sub control judiciar. Bădălău are mai multe interdicţii, el neavând voie să plece din România sau să ia legătură cu denunţătorul său, Dan Păsat, sau cu Elena Matache.

Bădălău este judecat la Tribunalul Giurgiu pentru dare de mită şi trafic de influenţă într-un dosar în care este acuzat că i-a oferit mită 170.000 de euro primarului din comuna Bucşani, Dan Păsat (fost deputat PNL), în schimbul acordării unor contracte de lucrări publice.

Potrivit DNA, în zilele de 9 august şi 19 noiembrie 2022, în calitate de consilier de conturi în cadrul Curţii de Conturi şi vicepreşedinte al Autorităţii de Audit din cadrul aceleiaşi instituţii, Niculae Bădălău i-a pretins primarului Dan Păsat să atribuie un anumit contract unei societăţi administrate de o rudă a lui Bădălău. Contractul viza "Reabilitarea sistemului de alimentare cu apă potabilă", fiind estimat la valoarea de 7.071.925 lei fără TVA.

În schimbul acestui „serviciu”, Bădălău ar fi promis că va determina o persoană din conducerea Companiei Naţionale de Investiţii (CNI), asupra căreia a lăsat să se înţeleagă că are influenţă, să asigure finanţarea a două proiecte depuse la această instituţie de primăria din Bucşani.

De asemenea, în perioada 2021-2022, în contextul derulării unui contract pe care aceeaşi primărie îl avea încheiat cu aceeaşi societate comercială, Niculae Bădălău i-ar fi oferit primarului Dan Păsat mai multe sume de bani pentru ca, în schimb, acesta să efectueze în continuare plăţile către firma respectivă, chiar şi pentru lucrări neconforme.

„În acelaşi context, la data de 19 noiembrie, Niculae Bădălău i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% (170.000 euro) din valoarea contractului menţionat mai sus, dar şi dintr-un viitor contract a cărui atribuire urmărea să o obţină pentru aceeaşi firmă, de la primăria respectivă. Ulterior, în data de 25 noiembrie 2022, inculpatul Niculae Bădălău i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă în legătură cu contractul în derulare”, spunea DNA.

Niculae Bădălău a fost senator PSD de Giurgiu și președinte PSD Giurgiu, între 2018 și 2019 a fost ministru al Economiei, iar în 2019 a fost propus de fostul premier Viorica Dăncilă ministru interimar la Energie.