Șefa Biroului audit public intern din Ministerul Sănătăţii este cercetată sub control judiciar de Parchetul General după ce anul trecut ar fi divulgat către doi suspecţi documente legate de un control la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi. Reamintim că medicul cardiolog Dan Tesloianu de la Spitalul "Sf. Spiridon" din Iaşi a fost pus sub acuzare pe motiv că refolosea stimulatoare cardiace extrase de la cadavre.

Ministerul Public Foto: Agerpres

Parchetul General a anunțat marți măsura controlului judiciar pentru 60 de zile față în cazul unei angajate la Ministerul Sănătății, pentru divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, în formă continuată.

Conform procurorilor, în perioada 16.09.2022 - 01.11.2022, femeia, în calitate de auditor public și șefă a Biroului audit public intern din Ministerul Sănătății, a divulgat către doi suspecți mai multe documente în legătură cu misiunea de audit public intern desfășurată în cursul anului 2022 la Spitalul Clinic Județean de Urgențe „Sf. Spiridon” Iași.

  • „Divulgarea documentelor s-a făcut cu încălcarea prevederilor privind auditul public intern (...)
  • Între obligațiile impuse inculpatei se numără și cea de a nu mai exercita profesia de auditor public în cadrul unei instituții publice”, arată Parchetul General.

Spitalul Sfântul Spiridon din Iași a fost amendat în septembrie anul trecut de Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor, în urma unui control în timpul căruia au fost descoperite, la unitatea medicală, dispozitive medicale pentru care nu existau acte de proveniență, a anunțat miercuri Răzvan Prisada, președintele ANMDM.

Verificarea făcută toamna trecută de Agenția Națională a Medicamentului la Spitalul Sfântul Spiridon a vizat inclusiv dispozitive cardiace, a precizat Răzvan Prisada, președintele ANMDM.

Reamintim că medicul cardiolog Dan Tesloianu, de la Spitalul "Sf. Spiridon" din Iaşi, a fost pus sub acuzare de Parchetul General pe motiv că refolosea stimulatoare cardiace extrase de la cadavre, el fiind arestat preventiv pentru 30 de zile în acest dosar, pe data de 18 februarie.

Procurorii îl acuză pe medicul Dan Tesloianu că aproximativ 240 de pacienți ar fi primit dispozitive medicale cardiace refolosite în ultimii 5 ani. Legislația din România a interzis refolosirea acestor dispozitive începând din iunie 2021. Anterior, refolosirea lor era permisă în situațiile în care nu existau suficiente dispozitive noi. Procurorii vorbesc însă și despre posibile plăți informale de la pacienți în acest caz.

Citește și: