DIICOT și Poliția Română anunță destructurarea unei grupări de trafic de migranți. Conform anchetatorilor, grupurile de migranți, formate din 7-15 persoane, erau constituite pe teritoriul Serbiei de către români și sârbi care în schimbul unor sume cuprinse între 500-1.000 euro de persoană racolau cetățeni afro-asiatici în special din centrele de refugiați din Serbia, pentru trecerea frauduloasă a frontierei cu România.

MigranțiFoto: Michel Christophe/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Marți, procurorii DIICOT - biroul Teritorial Caraș-Severin și polițiștii de frontieră fac 29 percheziţii în Timiş şi Caraș-Severin, într-un dosar vizând infracțiunile de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de migranţi.

Cum acționa gruparea de migranți

Conform DIICOT, în perioada octombrie 2021 - martie 2023 mai multe persoane, cetățeni români și sârbi, au constituit un grup infracţional organizat specializat în trafic de migranți, trecerea frauduloasă a frontierei de stat a României și facilitarea șederii ilegale în România.

Membrii grupului infracțional, în mod coordonat, au racolat, îndrumat, călăuzit şi transportat grupuri de migranţi pentru trecerea frauduloasă a frontierei de stat dintre România și Serbia, în Caraș-Severin. Ulterior, migranții erau duși în județul Timiș, de unde erau predați altor persoane pentru scoaterea frauduloasă din România, având ca destinaţie ţări din Europa de Vest.

Grupurile de migranți, formate din 7-15 persoane, erau constituite pe teritoriul Serbiei de către cetățeni afro-asiatici sprijiniți de către cetățeni sârbi, care în schimbul unor sume cuprinse între 500-1000 euro de persoană, îi racolau (în special din centrele de refugiați din Serbia), în scopul trecerii frauduloase a frontierei cu România.

Au fost interceptate și oprite 29 de transporturi ilegale în care au fost implicaţi membrii grupului infracţional, transporturi în care au fost identificaţi aproximativ 300 de migranţi care intenţionau să treacă ilegal frontiera de stat a României spre state din Uniunea Europeană, spune DIICOT.

Peste 25 de persoane urmează să fie duse pentru audieri la sediul DIICOT – Biroul Teritorial Caraș-Severin.