Părintele dintr-o familie monoparentală nu poate fi obligat să facă ture de noapte, conform unui proiect de lege depus în Parlament de senatoarea USR Silvia Dinică.

Mamă cu copilFoto: Anatoly Tiplyashin | Dreamstime.com

Proiectul prevede modificarea art. 128 pct. 2 din Codul Muncii, astfel încât „reprezentantul familiei monoparentale” să fie adăugat, alături de „femeile gravide, lăuzele şi cele care alăptează” în categoria persoanelor care nu pot fi obligate să presteze muncă de noapte, conform unui comunicat de presă transmis de USR.

Senatoarea Silvia Dinică argumentează că familiile monoparentale sunt compuse dintr-un singur adult care îşi asumă responsabilitatea de a creşte şi a îngriji copiii, în condiţiile în care, adesea, părintele se confruntă cu provocări financiare şi logistice majore, în încercarea de a-şi îndeplini rolul de părinte şi de a-şi asigura traiul zilnic.

  • „Există o serie de motive pentru care părintele dintr-o familie monoparentală nu ar trebui să fie obligat să lucreze în ture de noapte: siguranţa copilului pe timp de noapte, care rămâne fie în grija unei persoane, fie singur în casă; posibilitatea ca părintele să nu poată acorda copiilor suficientă atenţie şi îngrijire în timpul zilei, din cauza oboselii acumulate în urma turelor de noapte; dificultatea de a îmbina programul de lucru cu obligaţiile familiale”, arată parlamentarul USR. (Foto: Dreamstime.com)