Un nou cutremur s-a produs luni după-amiază în Oltenia. Seismul a avut o magnitudine de 4,9 grade, conform INFP.

SeismografFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Cutremurul a avut loc la ora 16.02, la adâncimea de doar 15 km.

Cutremurul s-a produs la 16 km nord-vest de Târgu Jiu, 66 km nord-est de Drobeta Turnu Severin, 70 km sud de Hunedoara, 84 km sud de Deva, 97 km est de Resita, 99 km vest de Râmnicu Valcea.

Cel mai semnificativ cutremur din zona Olteniei s-a produs în 14 februarie şi a avut o intensitate de 5,7 pe Richter, fiind urmat de sute de replici. Cu o zi înainte, în aceeaşi zonă, s-a produs un seism de 5,2 grade, la o adâncime de 16,5 kilometri.

Sistemul de tip „dublet seismic” înregistrat în februarie reprezintă cea mai intensă activare a zonei de când există date despre această regiune, potrivit INFP.

Zona în care au avut loc aceste cutremure este cunoscută printr-o activitate seismică slab-moderată, cu evenimente cu magnitudine peste 5 foarte rare. Ultimul cutremur estimat cu magnitudinea de 5,2 s-a produs 1943, la adâncimea de 9,9 kilometri, spunea Institutul Național pentru Fizica Pământului.

Alte cutremure mai semnificative produse în zonă au fost înregistrate în:

  • 1912 – 4,5 grade, adâncime 10 km
  • 1916 – 3,9 grade, adâncime 10 km
  • 1962 – 4 grade, adâncime 16 km
  • 1963 – 4,5 grade, adâncime 10 km.

După cele două cutremure puternice din Gorj, INFP a anunțat că a trimis în zonă specialiști pentru montarea a trei stații seismice și 5 stații GPS, pentru analize în vederea cercetărilor privind procesul de desfășurare a cutremurelor și efectele produse de acestea:

  • „Noile stații seismice pot înregistra cutremure de magnitudine de valoare mică și pe baza înregistrărilor se pot estima pagubele din zonă, iar stațiile GPS vor înregistra deformările crustale. Echipamentele s-au montat în localitățile Lelești, Runcu, Peștisani și Bâltișoara.
  • Aceste stații seimice vin în completarea celor 5 stații deja existene în această zonă, la Gura Zlata, Lotru, Petroșani, Târgu Jiu, Herculane și Strehaia”.

„Pământul nu poate fi pus într-o formulă”

În urma cutremurelor din Gorj, reprezentanții INFP au avut mai multe ieșiri publice în care au subliniat că nu se pot face predicții ale cutremurelor.

  • „Pământul nu poate fi pus într-o formulă. Nu putem să facem preziceri.
  • Nu există nicio metodă de a face predicţii pentru cutremur, la nivel mondial, nu există o formulă.
  • Aceste sisteme de forțe care apar în scoarța terestră au un caracter complex și haotic, nu evoluează într-un mod ușor de prezis. Este imposibil de spus ce se va întâmpla exact în viitor.
  • Un olandez a început o „predicție” cu „sooner or later” (mai devreme sau mai târziu). Aceasta nu este o predicție. Astfel de „predicții” nu au cum să fie acceptate de comunitatea științifică.
  • Asta e, suntem la cheremul naturii.
  • Aparatele înregistrează mișcările în timpul producerii seismelor, nu le pot prevedea”, au afirmat specialiștii de la Institutul pentru Fizica Pământului.