Preocuparea pentru fericire sau pentru atenuarea suferinței pare a fi una care ține mai mult de filosofie, dar în ultimii ani interesul pentru aceste lucruri a fost abordat inclusiv din perspectivă economică. O serie de economiști pun în discuție calitatea creșterii PIB, câtă vreme aceasta nu aduce bunăstarea și fericirea oamenilor, arată World Happiness Report, ediția 2023.

Oameni fericitiFoto: - / Wavebreak / Profimedia

Cum arată clasamentul țărilor cu cei mai fericiți cetățeni

Vezi aici clasamentul complet

Finlanda este țara ai cărei cetățeni spun că sunt cei mai fericiți. E urmată de Danemarca, Islanda și Israel.

România este pe poziția a 24-a (în urcare de pe poziția a 28-a din 2022), mai jos decât cehii sau austriecii, dar stăm mai bine decât Spania sau Italia.

Când te uiți la nivelul de fericire, e important să vezi și dacă cetățenii unui stat sunt de încredere, generoși și dacă se susțin reciproc? Instituțiile contează și ele, așa cum contează și dacă sunt oamenii cu adevărat liberi să ia decizii importante în viață? Iar condițiile materiale ale vieții – atât venitul, cât și sănătatea- sunt de asemenea importante.

Aceste lucruri nu sunt noi- au fost invocate mai întâi de Aristotel în Etica nicomahică. El spunea despre cineva care are caracter, dar și suficiente bunuri - ca dobândind „eudaimonia”. Cu alte cuvinte, eudaimonie necesita un caracter virtuos, inclusiv moderație, forță, simțul dreptății, capacitatea de a forma și menține prietenii, precum și o activă prezență în cetate.

Dar virtutea nu este întotdeauna plină de satisfacții. De exemplu, unii îngrijitori voluntari cu normă întreagă, care au grijă de copii vulnerabili sau seniori bolnavi, au o satisfacție destul de scăzută în viață.

Astfel, când ne uităm la indivizi, satisfacția de viață și eudaimonia nu sunt identice. Avem nevoie, de exemplu, de instituții speciale care să sprijine munca grea a îngrijitorilor. Îngrijirea este plină de satisfacții, dar și dificilă și dureroasă și are nevoie de sprijin social.